Kiderült, hogy melyik intézmény nyerte el Az év múzeuma 2022 díjat

Az év múzeuma díjat a Pulszky Társaság, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza.

Az év múzeuma díjat olyan muzeális intézmények, amelyek a stratégiai alapú fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani, amelyekkel jelentős eredményeket értek el az elmúlt egy évben.

A múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte: Bereczki Ibolya, mint a bizottság elnöke, Mészáros Balázs, Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság, továbbá Kemecsi Lajos, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, és Molnárné Aczél Eszter, az ICOM Magyarország képviseletében.

Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak.

Az elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki.

fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

Az 1899-ben alapított Munkácsy Mihály Múzeum legfontosabb feladatának a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, a magyar kultúrkincs, a Munkácsy-oeuvre és -életút bemutatását, feldolgozását, értékelését és óvását tekinti. A múzeum korábban több rangos szakmai elismerést is elnyert már. Kiérdemelte Az Év Múzeuma 2007 és a 2008 Vendégbarát Múzeuma díjat, valamint 2015-ben megkapta a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

fotó: Türr István Múzeum

A kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése alapján a bajai Türr István Múzeum lett Az év múzeuma 2022-ben. A múzeum gyűjteményi, tudományos, közművelődési és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává vált. 2011 és 2022 márciusa között az infrastrukturális és múzeumszakmai fejlesztésnek köszönhetően megújult és látványtárként látogathatóvá vált a múzeum néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és régészeti raktára. 2020-ban új restaurátorműhelyt alakítottak ki, majd 2021-ben megnyílt a térség történetét és kulturális örökségét bemutató Örökségszálló című új állandó kiállítása.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Az idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!