Hubertlaki-tó, a Bakony vadonjának mesébe illő Gyilkos-tava

Erdők rengetege, patakvölgyek, források kísérik utunkat a betyárok egykori vidékén, a Bakonyban.

Van egy különleges helyszín a vadregényes Bakonyban, amely egyszerre sejtelmes, romantikus és izgató, ez a Hubertlaki-tó.

A bakonyi tavacskát Gyilkos-tónak is nevezik, mivel Erdélyi rokonához hasonlóan halott fák csonkjai állnak ki a tó medréből. Helyén egykoron ugyanis egy égeres állt, erről tanúskodnak a víztükörből kiálló csonkok.

Az erdélyi névadójánál jóval kisebb, de egyedi hangulatú tó különlegessége, hogy a vízben álló fák törzsét a mai napig láthatjuk, mert a víz alatti részek oxigén híján kevésbé vannak kitéve a lebontó gombáknak. A tó tükre megkettőzi a bakonyi erdőrengeteg zöld lombkoronáit és a kék égen úszó felhőket – keresve sem találhatnánk romantikusabb kirándulást Bakonybél környékén.

De nézzük honnan származik a hivatalos neve: Hubertlakról, az Esterházyak egykori vadászkastélyáról nevezték el, amely a tótól néhány száz méterre északra, a Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál állt. A  kétemeletes vadászlak 1967-ben leégett, helyén ma vadászház és kulcsosház áll.

A tó a Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben fekszik, és eredetileg vaditatónak készült.  Aprócska, de annál lenyűgözőbb a kis bakonyi tavacska, a szinte mozdulatlan vízfelület végtelen nyugalmat áraszt.

A Bakonybéltől kb. 3,5 kilométerre található Emil-réttől kiindulva csodaszép könnyű útvonalon, a kék kereszt jelzés mentén közelíthető meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!