Hubertlaki-tó, a magyar Gyilkos-tó a Bakony rengetegében

Mesébe illő látvány a Hubertlaki-tó és az oda vezető útvonal is csodákat rejt.

Első blikkre úgy tűnik, mintha évszázadok óta szoborként, mozdulatlanságra ítélve meredeznének ki a facsonkok a tó víztükréből, a valóság azonban más.

Az erdélyi névadójánál jóval kisebb, de egyedi hangulatú tavat az 1980-as évek közepe felé alakították ki és vaditatónak készült. A Hamuházi-séd forrásai által táplált patakot völgyzáró gáttal zárták le, amely így elöntötte a völgy alján elterülő égerest. Az éger szereti a nedves élőhelyeket, de a folyamatos vízborítottságot nem viseli el. A fák kipusztultak, elszáradtak, majd az idő múlásával az ágak letöredeztek, ma már csak a vízből kiálló csonkok mutatják a fák helyét, ezzel kísérteties hangulatot kölcsönöznek a tónak.

A tó vize nagyon tiszta, a környékén gőték és más ritka kétéltűek is felbukkanhatnak.

A tó és a Hubertlak között, a patak partján tavasszal a Bakony, sőt talán egész ország egyik legszebb tőzikése található. A tótól mindössze alig 700 méterre fekszik az erdő közepén megbújó Hamuházi-rét, ahol valaha az Esterházy grófok emeletes vadászkastélya, a Hubertlak magasodott, amely 1967-ben a tűz martaléka lett. Helyén ma vadászház, illetve egy nemrégiben felújított kulcsosház áll. A tótól és környékéről több turistaút is indul, így a könnyűtől a nehéz túraútvonalig mindent megtalálunk.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!