Bölcső-hegyi kilátó: rabul ejtő panoráma a Visegrádi-hegység Jenga-tornyából

A Bölcső-hegy kedvelt turisztikai célpont, a mesés természeti környezet számos kirándulót vonz.

De nem csak amiatt keresik fel a túrázók, hanem a források miatt is: a környékén ugyanis több forrás fakad – többek között a Csepel-forrás, a Háziipari-forrás, a Kármán-forrás, a Kékvizű-forrás –, köztük a legbővizűbb a 2021 tavaszán felújított, népszerű Lajos-forrás.

A Bölcső-hegy egy 587 méter magas hegy Pest megye területén, a Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz határvidékén, s elsőrangú panorámával szolgál a természetjáróknak. Ezt többek között az is bizonyítja, hogy már évtizedekkel ezelőtt, az 1970-es években is volt itt egy „magasles kilátó”, amelynek emlékét a 21. század elejére már csak néhány betonpillér őrizte.

2021 őszére készült el a Jenga-toronyhoz hasonló messzelátó, melynek terveit Koller József Ybl-díjas építész készítette, ugyanúgy mint a Prédikálószék egyedülálló panorámáját elénk táró Guckler Károly-kilátóét.

A hegycsúcson a helyszűke miatt csak egy kisebb magasságú (kb. 7 méter) és alapterületű (2,4 x2,4 m) építmény fért el. A kilátó hasáb formájú, szerkezet fenyő gerendákból készült. Érdekessége, hogy a gerendákat nem géppel, hanem emberi erővel szállították fel a Bölcső-hegy csúcsára egy keskeny ösvényen egyensúlyozva.

A 360 fokos körpanorámát nyújtó kilátószintről szinte az összes fontosabb csúcs látszik, a Hármashatár-hegytől a János-hegyen keresztül a Pilis-tetőn át a Dobogókőig, a háttérben a Börzsöny és a Mátra figyel.

A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is a kilátóhoz vezet.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!