Bakonyi szurdokvölgy, a kirándulásra csábító Cuha-völgy

A Cuha-patak völgye a Magas-Bakony egyik közkedvelt, s talán a legnépszerűbb kirándulóhelye, ami természeti szépségén kívül annak is köszönhető, hogy kicsik és nagyok számára egyaránt felejthetetlen élményt kínál.

A Bakony a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja, karsztos röghegység. Területének nagy része Veszprém megyéhez tartozik, de vonulatai átnyúlnak Győr-Moson-Sopron és Fejér megyébe is. Legmagasabb pontja a 709 méteres Kőris-hegy.

A Bakony egy kelet-nyugat irányú törésvonal által 2 részre osztható: a Déli- és az Északi-Bakonyra. Az Északi-Bakony további 3 egysége a Magas-Bakony, a Keleti-Bakony és a Bakonyalja.

A Magas-Bakony vonulatait a Cuha-patak szurdokvölgye szeli át. A patak Eplénytől északnyugatra ered mintegy 423 méteres tengerszint feletti magasságban és három megye, öt járásán keresztül éri el torkolatát, miközben 11 település közelében halad el útja során, valamint két régió területét érinti.

A Cuha-völgyben található turistaút megközelítőleg 14 kilométer hosszú. Az út néhány helyen átvezet a patakon is. A névadó cuha különben szláv eredetű szó, jelentése száraz. Állítólag a kánikulai időszakban a patak hajlamos a kiszáradásra, de erről most szó sem volt.

A vadregényes szépségű Cuha-völgyet hazánk egyik legszebb, ipartörténetileg és turisztikailag is felbecsülhetetlen értékű vasútvonala szeli át.

A Cuha-völgy 115 éves vasúti viaduktja és alagútja páratlan kulturális és ipartörténeti műemlék. A Veszprém-Bakonyszentlászló közötti szakasza műemléki védettség alatt áll.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!