Az Őrség kincsesládája, a szalafői Pityerszeri skanzen

A Vas megyei Szalafő talán az Őrség legtöbb népi értékét őrző és bemutató települése.

Szalafő hét halmon épült: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer, Templomszer és Pityerszer. A tájegység többi helységéhez hasonlóan szeres település.

De mi is az a szer? Ez egy közigazgatási egység, amely egymástól elhatárolódó, dombhátakra vagy domboldalakra települt kis házcsoportokból, szerekből áll. Az Őrségben eredetileg a határgyepűt őrző családok foglalták el a domboldalakat, ahol otthonuk védett volt a tavaszi vizektől. A szerek nemzetségi szálláshelyek voltak, amelyek az idők folyamán kisnemesi településekké váltak.

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága 1970-ben Szalafő-Pityerszeren 3 portát vásárolt meg, hogy az őrségi szeres település formát megóvják és bemutathassák az utókornak.

A skanzen portái több látnivalót is magukba foglalnak: az első számú portán a 19. században épített szobás-konyhás, kamrás, boronafalú, zsúpfedeles lakóház tekinthető meg, melyekhez általában ól, kamra és pajta tartozott. A porta leglátványosabb épülete az emeletes kástu, mely egy jellegzetes őrségi épület. Emellett egy vízgyűjtő tóka került kialakításra.

A második számú porta legérdekesebb látványossága a három oldalról kerített ház, mely a 19. század elején épült. Az épület U alakú és egy udvart zár körül, melyek egykor trágyadombok voltak. Az ezekben a házakban elhelyezett tárgyak, berendezések mind-mind a 20. századi időszakot ismerteti. A tizenkettes számú lakóházat 1899-ben helyezték át mostani helyére Gyöngyösszerből. Napjainkban már csak lakórésze tekinthető meg, berendezései a 20. század első évtizedeinek állapotát szimbolizálja.

A terület növény- és állatvilága is jelentős, több mint 100 védett növényfajt tartanak számon, és az állatvilág sokszínűsége sem sokkal marad el. Sőt, olyan különleges állatoknak is otthont ad a nemzeti park, melyeket nemigen látni máshol az országban: ezek az európai bölények, a kontinensünk legnagyobb testű szárazföldi emlősei.

Az Őrségi Nemzeti Park 2019-ben egy nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magába foglaló részre visszatelepített európai bölényeket. A vadon területe zárt, csak szigorú biztonsági szabályok betartásával lehet belépni.

Azonban az európai bölények a nemzeti park szalafői bemutatóhelyén továbbra is megtekinthetők.

A Pityerszeri Skanzen Őriszentpétertől kicsivel kevesebb, mint 8 kilométerre helyezkedik el. Az autóval érkezőknek nem jelent nehézséget megközelítése, ingyenes parkolási lehetőség biztosított a Skanzennel szemben. Akik tömegközlekedéssel érkeznek, nekik a legközelebbi buszmegálló körülbelül 15 perc sétára helyezkedik el.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!