A világ első Madárszínháza épül a Hortobágyon

A tervek szerint a hortobágyi kisvasúttól egy tanösvény vezet majd egy 50 méter hosszú, hangszigetelt, akadálymentes alagút bejáratához, ahonnan víz fölött és víz alatt is meg lehet figyelni a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágát.

A világ első Madárszínháza, azaz a félénk, vadon élő madarak közeli megfigyelését azok zavarása nélkül lehetővé tevő látogatóközpont épül a Hortobágyon Máté Bence világhírű természetfotós koncepciója alapján.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondása szerint Máté Bence – aki munkájáért nem fogadott el semmilyen díjazást – híres az általa épített állatmegfigyelő lesekről, szeretett volna egy olyan Madárszínházat építeni, amely

egy busznyi látogatót is képes egyszerre befogadni, ugyanakkor nem zavarja az állatvilágot.

látványterv: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Ennek elhelyezésére több helyszín mérlegelése után a Hortobágyot választották – számolt be a kormánybiztos, hozzáfűzve:

már elkészültek az épület engedélyes tervei, és jövő héten kiírják rá a közbeszerzést is.

Máté Bence felidézte, hogy már több mint tíz éve megfogalmazódott benne a Madárszínház terve. Természetfotós projektjei során kezdett tükrös detektívüveggel fedett leshelyeket építeni, amelyek egészen közeli rálátást biztosítanak a legfélénkebb állatok megfigyelésére is; ezt a koncepciót gondolta tovább a kormánybiztosság csapatával együtt.

Kiss Róbert építész, a tervező csapat vezetője fontos szempontként említette, hogy a megújuló energiát használó épületkomplexum minél jobban a tájba simuljon, így a tó irányából szinte egyáltalán nem is látszik majd.

A látogatók a nádas fedezékén áthaladva egy kisebb kilátóból pillanthatnak majd a tóra és a madármegfigyelő pontra, ahová egy alagút vezeti őket tovább.

A látogatási útvonalat egy körre fűzik fel, hogy az érkezők és a távozók ne zavarják egymást.

látványterv: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója komoly lehetőségnek nevezte, hogy a Hortobágyon épül fel a Madárszínház. Mint emlékeztetett, itt mintegy 1300 hektár kiterjedésű édesvízi tórendszer ad otthont nagyon gazdag madárvilágnak, a tóhoz pedig öt kilométeres kisvasút viszi el a látogatókat.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta, a Madárszínházat 1 milliárd forint körüli összegből tervezik felépíteni két éven belül.

Révész Máriusz hozzátette: az évente mintegy 30 ezres közönséget befogadó látogatóközpontból többek között kócsagok, bakcsók, szürke gémek és fekete gólyák lesznek megfigyelhetők, az érdeklődés függvényében azonban a komplexumot továbbfejlesztenék majd, parti madarak, majd ragadozó madarak megfigyelésére is alkalmassá téve, de további helyszíneken is gondolkodnak hasonló megfigyelőhelyekben.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!