A Thirring-körút egy ködös novemberi reggel sejtelmes képein

Alaprajza egy kitárt szárnyú turulmadarat ábrázol, ezért Turul-, illetve Táltos-körút néven is közismert a túraút.

Dobogókő, melyhez minden túrázó életében legalább egyszer, de inkább többször ellátogatott, a Visegrádi-hegység egyik drágaköve, s egyben a legmagasabb pontja is.

Több túraútvonal is indul onnan, ezek egyike a Thirring-körút, amely vadregényes ösvényeken át  égbenyúló karcsú bükkfák és meredek sziklafalak között kacskaringózik a túrázók édenkertjében, hol mesés panoráma, hol izgalmas sziklaformációk között. A körút nem hosszú – bár annál több szépséget tartogat -, még kezdő túrázók is számára is egy kellemes kirándulás. Azért készüljünk fel kaptatókra, sőt, néhol igazán meredek emelkedőkre, túrabakancs mindenképpen ajánlott. De a látnivalók, a mesés panoráma kárpótol minden nehezebben jött lélegzetért.

A Thirring-körút, mint ahogy már említettük, az 1861-ben született Thirring Gusztávról kapta nevét, akit 1902-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1926-ban pedig rendes tagjává. 1894 és 1925 között a Budapest Székesfőváros Statisztikai Hivatala Közleményei alapító főszerkesztője, valamint 1908 és 1916 között a Városi Szemle alapító szerkesztője volt. 1889-ben megalapította a Turisták Lapja című lapot, amelynek hét éven át szerkesztője volt. Előtte 1888-ban segítette a Magyar Turista Egyesület megalapítását.

A túraút óriásinak tűnő  sziklaformációk mellett kanyarog, megcsodálhatjuk a Thirring-sziklát, a Palócz–Peitler-sziklát és az Eötvös-sziklát, amelyeken emléktábla olvasható névadójukról.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a sziklaóriások falát, szembeötlő anyaguk sokszínűsége: az andezitbreccsát különböző méretű kőtörmelékek összessége építi fel. Az évmilliókkal ezelőtt itt működött vulkán meredek lejtőin lecsúszó törmelékanyag felgyűlt, majd a forróságtól összesült a völgyaljon. Kemény anyaga – a lepusztulásra hajlamosabb kőzetekkel ellentétben – ellenállt az eróziónak, “kipreparálódott”, azaz környezete fölé magasodott.

A tudomány szerint tehát vulkanikus eredetűek a sziklák, azonban van olyan álláspont is, hogy egy egykori erődítmények nyomait őrzik, a lepusztult falmaradványok és sáncok a korai középkorból, a népvándorlás korából, esetleg még régebbről származnak.

A túra kutyabarát, bár babakocsival nem járható, a nagyobb gyermekek már könnyűszerrel végig tudnak menni rajta.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!