A romantika lengi körül a tiszadobi Andrássy-kastélyt

A gróf és Erzsébet magyar királyné, Sissi plátói, vagy ennél merészebb szerelme is érzelmekkel telíti meg a tiszadobi kastélyt.

Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz. Arról, hogy miért is vetették meg lábukat e településen, sokat elárul a gróf alkalmazásában álló angol nevelőnő, Mary Elizabeth Stevens, 1865-ben, édesanyjához írt levele:

“Az emberek itt teljesen mások, mint Terebesen és Észak-Magyarországon. Udvariasak, intelligensek és nagyon jó módúak, lovagiasak és önzetlenek. Nagyon kifejező és egyszerű nyelven beszélnek.”

Az 1880 és 1885 között épült kastély tervezője Meinig Arthur volt, akit arra inspiráltak, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit, elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva.

fotó © Vasas Zoltán | CsodálatosMagyarország

Az épület érdekessége, hogy

  • a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata
  • a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya
  • az 52 hétnek megfelelően 52 szobája
  • a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A helybeliek úgy tartják, hogy a kastély csakis azért lett olyan meseszép, mert valami titkos úton-módon magát, a szépséges Erzsébet királynét fogadta itt a gróf. A királyné látogatásának emlékére a gróf tölgyfákat is ültetett a falu, azaz, hogy Dob határának vásárterén. Egy-két tölgyfa ma is él még közülük.

Hogy Erzsébet királyné meglátogatta-e a szerelmes grófot Tiszadobon, vagy sem, ez úgy tűnik már örökre rejtély marad. Annyi azonban bizonyos, hogy Sissit és Andrássy Gyulát barátság kötötte össze. De arról, hogy ez mennyire volt szoros, már másfél évszázada parázs vita zajlik. Sissi erkölcseinek védelmezői azzal érvelnek, hogy a két igaz barát mindössze egyetlen alkalommal maradt regisztráltan kettesben, mégpedig amikor 1872-ben Andrássy a saját hintóján fuvarozta a királynét a gödöllői kastélytól a vasútállomásig. És az bizony nem egy hosszú út.

A tiszadobi kastély lépcsőházának jellegzetessége a romantikus, fal mentén “kúszó”, fafaragásos falépcső.

fotó © Vasas Zoltán | CsodálatosMagyarország

Rippl-Rónai József festőművész készítette az ólomüveg falat

fotó © Vasas Zoltán | CsodálatosMagyarország

A nyolchektáros park művészi gonddal tervezett , liliom rajzolatú bukszuslabirintusát tiszafák fogják közre.

A labirintus és Fadrusz János szobra, a Leányszöktetés

fotó © Vasas Zoltán | CsodálatosMagyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!