A repceföld közepén magányosan álló Sibrik-kápolna

Zalaháshágy határában, egy mező közepén áll teljes magányában a Sibrik-kápolna, az egykori majort, a Sibrik-család gazdasági központját már rég elbontották körülötte.

Zalaháshágy Zala megye szélén, az Őrség és Zalalövő szomszédságában, Zalacséb és Vaspör között fekszik.

Történelmi falu, nevét először I. Károly uralkodása idején, 1328-ban említették, ekkor Villaháshágy néven került be az iratokba. Egyes vélemények szerint a környéken levő sok hársfáról, más nézet szerint a Hashagyi családról nyerhette nevét a település.

Az Árpád-korban már központi hely volt, legrégibb nevezetessége az ez időben épült Szentháromság titulusú templom, illetve abban, egy honfoglalás utáni időkből származó, sárkányos-állatfigurás félköríves timpanon kő, mely egykor a déli kaput díszíthette.

A török időkben is lakott hely maradt, annak ellenére, hogy a török katonai mozgások útjába esett. A falu a Perneszy család birtoka volt. 1790-ben a Bessenyei ­család birtoka lett. A falu előbb a salomvári anyakönyvi kerülethez tartozott, majd 1924 után a vaspöri kerülethez került.

A történelmi Sibrik-család tagja, a szarvaskendi és óvári birtokokkal rendelkező Sibrik Adorján és neje, Kiskölkedi Szabó Amália 1908-ban építtette a kápolnát.

A helyi lakosok körében nagy tiszteletnek örvendő kápolnában évente két alkalommal, pünkösdkor és Szent István király ünnepén tartanak szentmiséket.

Tudtad?

Zalaháshágy címerének egyik mezője a település utolsó nemesi családjának, a Sibrikeknek állít emléket állít emléket.

A négyfelé osztott pajzs első mezejében látható arany hársfa a község nevére utal, a második mező szablyát tartó oroszlánját a település egyik nemesi családja, a Sibrik család címeréből vették át. A harmadik mező háromágú leveles aranykoronából kinövő levágott arany jobbkarja a török időkre emlékeztet, amikor a község lakóit mocsárvár védte az ellenséggel szemben. A negyedik mező három búzakalásza a település mezőgazdasági múltját, jelenét jelképezi.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!