A kecses tornyú Minorita templom, Nyírbátor egyik legjelentősebb műemléke

Kevés hazai város büszkélkedhet két középkori templommal, Nyírbátor ezek közé tartozik.

A református templomával azonos rangú és jelentőségű műemlék együttese a Minorita templom és a kolostor, amely a kenyérmezei győztes csata után épült. 1479. október 13-án a Gyulafehérvár melletti Kenyérmezőn ecsedi Báthori István erdélyi vajda és Kinizsi Pál temesi ispán által vezérelt magyar sereg legyőzte az Erdélyben portyázó török sereget, s valószínűleg a csata zsákmányából kezdték építeni a templomot 1480. körül. Ami biztos, hogy 1493-ban már állt, mert Báthori Istvánt oda temették el.

1587-ben súlyos csapás érte a templomot: feldúlták, felgyújtották a templomot és a kolostort, minden értéket elraboltak, sőt az elhunytak csontjait is kivonszolták és szétszórták. A támadás után a templom romokban állt, csak az északi oldalon levő falak meredtek árván az ég felé.1717-ben, a török hódoltság megszűnése után, egy Erdélyből, Baksafalváról származó minorita szerzetes, Kelemen Didák kezdte meg a templom helyreállítását, majd sorban készülnek el a század folyamán a szebbnél szebb barokk stílusú oltárok.

A templombelső egyszerű megjelenésű, így a kivételes szépségű, szépen restaurált barokk oltárok még jobban érvényesülnek. A szentélyben a gótika, reneszánsz és a barokk művészet kavalkádját csodálhatjuk meg, melynek méltó lezárása a 12 méter magas, háromszintes, díszes főoltár. Különösen figyelemre méltó, a hajó bal oldalán álló ún. Passió-oltár 1731-ből, melyen egy felvidéki mester Jézus keresztre feszítésének történetét jeleníti meg, megkapó érzékenységgel. Az oltárt Krucsay János állíttatta saját felesége emlékére, miután az asszonyt hűtlenség miatt feljelentette, és a bíróság halálra ítélte.

A templom főoltára és két mellékoltára Lőcsén, minden bizonnyal Johann Georg Strecius műhelyében készült 1729-32 közt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!