A bakonyi Pisztrángos-tó és környéke, ahol élmény kirándulni

A látványtavat, melyet 1973-ban alakítottak ki, a németbányaiak és a farkasgyepűiek is magukénak tulajdonítják.

A tó valójában Farkasgyepű határában fekszik, ám a németbányaiak – arra hivatkozva, hogy a Bitva-patak, amely a tavat táplálja németbányai – sajátjuknak tekintenek, mondván ha a Bitva németbányai, akkor a tó is az.

De nemcsak ez az egyedüli kérdés a tóval kapcsolatban, hanem a neve is: miért Pisztrángos-tó, mikor olyan hal nem is úszik a vizében? Talán tiszta vize miatt, melyben – ahogy a tavat tápláló patakban, úgy a Pisztángos-tóban is – vannak rákok, ám a legkülönlegesebb élőlény, amely vizében található, az az édesvízi medúza.

A Bakony buja rengetegében, egy öles bükkfák ölelte apró völgyben, a Bitva patak duzzasztással hozták létre a tavacskát 1973-ban. Kedvelt horgászhely, ám a természetjárók számára is megannyi élményt nyújt a meder fölé hajló lomboktól hangulatos Pisztrángos-tó.

A tó körül turistautak és tanösvények hálózata alakult ki, könnyen eljuthatunk Németbányára, Csehbányára, Farkasgyepűre, Bakonyjákóra, Bakonybélbe. A tótól délre fekszik a Farkasgyepűi kísérleti erdőrezervátumot, melynek gyönyörű bükkerdejében is tehetünk egy sétát. Az éledő természet szépsége, a madarak csivitelése, a fák lombjainak susogása kiváló helyszíne egy családi túrának.

Megközelítés:

Tömegközlekedéssel: a helyközi járatokról a Farkasgyepű, posta megállónál szálljunk le. Farkasgyepűről a Z● jelzésen 2 kilométeres kényelmes sétával érjük el a tavat. Az autóval érkezők a farkasgyepűi Jókai utcában találnak parkolóhelyet.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!