10 kihagyhatatlan látnivaló a Kulturális Örökség Napjain

A Kulturális Örökség Napjai 1999 óta, minden szeptember 3. hétvégéjén, mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.

A Kulturális Örökség Napjain tízezrek kerekednek fel, hogy meglátogassák a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, vagy részt vegyenek egy-egy, a műemléki értékeket bemutató sétán, élvezzék a helyszíneken szervezett programok kulturális sokszínűségét.

Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől. Olyan emberek mutatják be ilyenkor a rájuk bízott értékeket, akik nem csak szeretik őket, de ismerik szépségüket, múltjukat, jelenüket és fontos számukra a megőrzésük.

Egy kis történelem

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Mára e rendezvényt 50 országban ünneplik Európa-szerte, általában szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

Helyszínek

Szerte az országban több mint száz örökség fogadja a látogatókat ezen a két napon, többnyire díjtalan belépéssel. A rendezvényen olyan műemlékek, emlékhelyek is szerepelnek, amelyek egyébként nem látogathatók a nagyközönség számára. Az év közben is nyitva tartó helyszínek pedig külön programokkal, kiállításokkal, tárlatvezetéssel, koncertekkel, előadásokkal készülnek erre a hétvégére.

A CsodalatosMagyarorszag.hu szerkesztősége a számos lehetőség közül 10 olyan helyszínt ajánl, melyet történelme, érdekessége, szépsége miatt is érdemes meglátogatni, vagy épp azért, mert máskor erre nem nyílik alkalom.

Érdemes mielőbb regisztrálni az ingyenes programokra, hiszen a meghirdetett férőhelyek száma korlátozott.

Somogyvár, Szent László nyomában

fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

A tárlatvezetés a Látogatóközpontból indul, a kiállítás megtekintése után az érdeklődők felsétálnak az erdőn keresztül vezető Szent László sétaúton a Romkertbe, ahol megtekinthetők az egykori bencés apátság romjai.

Bajna, Sándor-Metternich-kastély Múltidéző séta a kastélyparkban

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Szeptember 18-án kivételes alkalommal megnyitja kapuit hazánk egyik legszebb klasszicista kastélyegyüttesének, a bajnai Sándor-Metternich-kastélynak a parkja.

Füzérradvány, Károlyi-kastély

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A Zempléni-hegységben álló füzérradványi kastély páratlan természeti környezetben fekszik, a Pajna-domb és a Korom-hegy lábánál, az egykori Károlyi-birtokon vízmosások, források, tisztások között. A kastély parkja reggel hét órától este nyolc óráig látogatható. A Nemzeti Örökségnapok keretein belül vezetett parktúrákat vehetnek igénybe a látogatók.

Pécs, Idrisz Baba türbéje

Hazánk 150 éves török hódoltságának nyomait Pécs városának megannyi épített öröksége őrzi. A misztikus hangulatú, fekete fenyők árnyékában álló Idrisz Baba türbéje ma is a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. Idrisz Baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, a türbe utóéletéről, a dervis rendekről és a török kori Pécsről hallgathat érdekes idegenvezetést a síremlék látogatója a Kulturális Örökség Napjain.

Vértesszentkereszt Apátsági Romok

fotó: NÖF

Hazánk egyik legszebb, legbékésebb műemlékmaradványa a szent kereszt tiszteletére emelt bencés apátság romja. A Vértes sűrű erdőségében megbújó szakrális területen csak néhány 8–10 méter magas falmaradvány, széles falpillér és a kapuboltozat-töredék maradt az eredeti helyén.

Acsa, Prónay-kastély

fotó: Kun Viktória | Csodálatos Magyarország

Az acsai kastély, melyet 1735-40 között Prónay Gábor és felesége Királyfalvi Róth Éva építtetett, megjelenésében a felvidéki kastélyokat idézi. Térrendszere, belső kialakítása nagy értéket képvisel. A kastély csak a Kulturális Örökség Napja alkalmából látogatható.

1000 Éves Templom a dömösi prépostságban

fotó: Balogh Bea | Csodálatos Magyarország

A dömösi altemplom igen jelentős és ritka emléke Árpád-kori építőművészetünknek: különleges hely, elképesztő történelemmel és páratlan életérzéssel. A romoktól lenyűgöző látvány tárul az idelátogatók szeme elé. Szemben a Szent Mihály-hegy, a Remete barlanggal, alatta a kanyargó Duna, balra a Börzsöny hegyei láthatók, míg jobbra a Visegrádi-szoros, délkelet felé a Prédikálószék csúcsa, mögöttük pedig a Prépost-hegy zárja be a körképet.

A dégi Festetics-kastély rejtélyes feledésbe merült épületeinek zegzugában

fotó © Norbert Kerekes | Csodálatos Magyarország

A Kulturális Örökség Napjain azokat az épületeket mutatják be, amelyek egy picit háttérbe kerültek a gyönyörűen felújult kastély mellett. A kb. 2 órás sétán lehetősége van megismerni a Kis Kastélyt, a két Kocsiszínt, Magyarország egyik legszebb Narancsházát, a Dézsma pincéket és a Hollandi házat.

Edelényi kastélysziget, rendhagyó, kosztümös tárlatvezetések

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

Az edelényi kastély hazánk egyik legjelentősebb, 18. századi barokk épülete. A Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretein belül rendhagyó, kosztümös  tárlatvezetéseken az érdeklődők mélyebb betekintést nyerhetnek a kastély 300 évet átívelő építéstörténetébe, átalakításainak és állagmegóvó felújításainak részleteibe.

Zsira, Rimanóczy-kastély

fotó © Kincses Károly | Csodálatos Magyarország

Az 1739-ben épült barokk kastélyt Rimanóczy Antal építtette, az épület nemcsak belső, hanem külső kialakítását tekintve is pazarul díszített. A rezidenciának az évszázadok során több tulajdonosa is volt, így a Draskovics és Jankovich, majd 1800-tól a Pejacsevich család tulajdonában volt. A 20. század elején állapota leromlott, de 1922-ben Esterházy Mária hercegnő vásárolta meg a kastélyt és 1923-25 között korszerűsíttette és helyreállíttatta. A barokk műemlék, ma szociális otthon. A vezetések szeptember 19-én délelőtt 9:30 és 10:30-kor, délután 13:30, 14:30, 15:30 és 16:30-kor indulnak.

A helyszínekről, a rendezvényekről és sétákról, a részvételi feltételekről további információ a Kulturális Örökség Napjai honlapján olvashatók.

A balatoni programokról ITT tájékozódhatsz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!