10 helyszín, ahova feltétlenül látogass el a Kulturális Örökség Napjain

Idén mintegy 250 helyszínen több mint 200 rendezvény és séta várja az érdeklődőket.

A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.

Egy kis történelem

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Mára e rendezvényt 50 országban ünneplik Európa-szerte, általában szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.

Magyarországon 1999 óta szeptember 3. hétvégéjén nyitják meg kapuikat az épületek, és számtalan kiegészítő programmal, előadásokkal, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

1999 óta Magyarország 12600 helyszínén 735 ezer érdeklődő vett részt a Kulturális Örökség Napjain.

Helyszínek

Szerte az országban több mint kétszáz örökség fogadja a látogatókat ezen a két napon, többnyire díjtalan belépéssel. A rendezvényen olyan műemlékek, emlékhelyek is szerepelnek, amelyek egyébként nem látogathatók a nagyközönség számára. Az év közben is nyitva tartó helyszínek pedig külön programokkal, kiállításokkal, tárlatvezetéssel, koncertekkel, előadásokkal készülnek erre a hétvégére.

A CsodalatosMagyarorszag.hu szerkesztősége a számos lehetőség közül 10 olyan helyszínt ajánl, melyet történelme, érdekessége, szépsége miatt is érdemes meglátogatni, vagy épp azért, mert máskor erre nem nyílik alkalom.

Edelényi kastélysziget Edelény
Szent László Nemzeti Emlékhely Somogyvár
Somssich-kastély, parkséta Somogysárd
Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély Iszkaszentgyörgy
Fáy-kastély Fáj
Apátsági romok Vértesszentkereszt
Nádasdy-kastély Nádasdladány
Idrisz baba türbéje Pécs
Esterházy-kastély, belső udvar Tata
Káptalandomb kazamatái Győr

A helyszínekről, a rendezvényekről és sétákról, a részvételi feltételekről további információ a Kulturális Örökség Napjai honlapján olvashatók.

A balatoni programokról ITT tájékozódhatsz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!