Gödöllői Királyi Kastély: a koronázási ajándékként kapott főúri rezidencia

A királyi család 1867-ben tartózkodott először a gödöllői kastélyban, ám onnantól kezdve évente több hónapot is töltöttek a rezidencián, főként ősszel és tavasszal.

A kastély építtetője, a 18. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia bizalmi embere,  Grassalkovich I. Antal volt, a terveket – a szakértők szerint – Mayerhoffer András készítette.

Az építkezés első szakasza 1745-ig tartott, és négy évre rá már ötszárnyúvá bővítették. Ennek oka minden bizonnyal Mária Terézia látogatása volt, aki 1751-ben három napot is eltöltött a kastélyban.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A kastély mindösszesen 136 helyiségből állt. Ebből 103 lakószoba volt, amelyek közül 67-ben a személyzet lakott. A királyi lakosztályokat a főépületben, a díszteremtől északra és délre alakították ki.

Nem a pompa, hanem a kényelem volt az elsődleges cél.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

Erzsébet lakosztályát kedvenc virágának színe, az ibolyalila jellemezte, később fehér-vörös-arany színekben újították fel. Erzsébet lakosztálya szalonból, író-, öltöző-, háló- és felolvasószobából állt. Az emeletről csigalépcső vezetett a három szobából álló földszinti lakosztályába. Erzsébet szobái mellett alakították ki a felolvasónő, Ferenczy Ida lakosztályát, s ez után következtek a királyi gyermekek szobái.

Mária Terézia egyetlen Magyarországon fellelhető egész alakos szobra a kastély parkjában.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A királyi időszak átépítéseinek esett áldozatul a kastély barokk színháza: 15 szobát alakítottak ki a helyén. (Ide kerültek például Rudolf szobái, Mária Valéria születésekor.) A déli részen főudvarmesteri épületet emeltek, a kocsiszínt újabb istállókkal bővítették.

A kastélyt angol tájképi kert ölelte körül.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

1920-tól a Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működő kastély életében a királyihoz hasonló időszak következett, amelyet a II. világháború zárt le.

Bár az épület maga nem, de berendezése károsodott: az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok ezek nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították. 1950-től szociális otthonként üzemelt, majd 1985-től több ütemben felújították.

Jelenleg az egyik legszebb és legnépszerűbb, számos funkcióval rendelkező hazai múzeum és rendezvényhelyszíne.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A kastély 5,2 hektár alapterületű parkjának nevezetessége a hatszögletű Királydombi pavilon, melyet Grassalkovich I. Antal emeltetett, belsejét faburkolatokba illesztett olajportrék díszítették a honfoglalás kori magyar vezérek és a magyar királyok arcképeivel.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!