Megújul a sátoraljaújhelyi Bortemplom, a volt Királyi Állami Közpince

A nevezetes pincészet 1913-ban épült Váczy-Hübschl Kálmán tervei alapján és 1914. április 19-én vették használatba.

Ahogy arról a CsodalatosBorok.hu is beszámolt, 150 milliárd forint támogatást nyújt a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére a kormány 2024-ig.

Ennek részeként – a turisztikai vonzerő növelése érdekében – többek között javulnak a minőségi vendéglátás feltételei, emelik a gasztronómiai, a borászati és a szálláshelyek szolgáltatásainak minőségét, emellett számos páratlan látványosság is megvalósul. Ilyen lesz például a sátoraljaújhelyi Bortemplom felújítása. Erre a város önkormányzata feltételes közbeszerzési eljárást írt ki, mely várhatóan áprilisban zárul le.

A Bortemplom, vagyis a volt Állami Közpince egyedi módon épült: nem tufába vájt lyukpince, mint általában a Tokaj-hegyaljaiak.

Először kitermelték a pincerendszer helyéről a földet s elsősorban az egykori Marhajáróra szállították el. Megépítették kőből, téglából a pincét, de Hübschl igen hamar alkalmazta már a vasbetont is. Majd a földet visszatöltötték másfél-három és fél méter magasan, és egy mesterséges dombot kialakítva ráépítették az igazgatósági épületet. Innen vezetett le a lépcső, amely összekötötte a főépületet, az alagsort és a pincét, ami 26 nyílt ágból és mellékágból áll, s a huszonhetediket befalazva láttam. A főágak végeihez öt helyen csempézett vasbeton bortárolót építettek, az egyiken ma is látható a jelzés, mely szerint 35 985 liter űrtartalma volt.

A járatokban hatalmas, 50 akós hordók sorakoztak, a bort szekereken szállították ide, majd az elosztóba, a pincének a vasút felőli oldaláról ipari vágányon jutott le a feldolgozás, elosztás, tárolás helyeire. Az alsó szinten hordógőzölő, palackmosó, 400 ezer darabos palacktár, csomagoló működött, itt létesültek a szőlészeti-borászati felügyelet irodái is.

Az első emeleten reprezentatív lakás, vendégszoba volt, valamint egy terem, ahol az árveréseket rendezték, az alsó szint hordógőzölővel, palackmosóval, 400 ezer darabos palacktárral, csomagolóval szolgálta a borkereskedelmet. Az eredetileg 37 ágú pincében több mint 1 millió liter bort tároltak. Külön ipari vágány is vezetett hozzá.

Hasznosítása, rendeltetésének újraélesztése, az eredeti céljához és funkcióihoz közeli alapokról indítható.

A történelmi borvidék legjelentősebb része, ma Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék néven világörökségi terület. Az egykori állami közpince építészeti együttesének három fő eleme a Fasor útra nyíló támfalépítmény, a pincerendszer és az előzők Fasor úti sarkán álló négyszintes chateau jellegű főépület az emblematikus toronnyal. A Bortemplomként emlegetett épület rehabilitációja az eredeti építményrészek együttes hasznosulásán alapul. Az együttes történelmileg hű, legméltóbb rendeltetése a korhoz igazítva a történelmi borvidék világörökségi státuszából adódó aszútörténeti kiállító, látogató-, és rendezvényközpont. A toronyban panoráma kávézót hoznának létre.

A sátoraljaújhelyi önkormányzat több mint 1,2 milliárd forintból újítaná fel a létesítményt, amely 2023 nyarán már turistákat fogadhatna.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!