Márton-napi újbor kóstoló, ebéddel, lovaskocsizással a Zsámbéki-medencében

Márton napjához nem csak a libalakoma, hanem az újbor megízlelése is hozzátartozik.

Szent Márton, aki nem akart püspök lenni, a rege szerint a ludak óljába bújt, de a szárnyasok hangos gágogása elárulta őt. Innen ered az a hagyomány, hogy Márton napján szépen hizlalt ludat kell fogyasztani. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.

Mi is az az újbor? Tágabb értelemben a kierjedt bor a következő szüretig számít újbornak. A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek, a tökéletes újbor az erjesztés után érlelés nélkül egyből a palackba kerül.

Hagyományosan az újborokat a borászok Márton napja, november 11-e körül mutatják be a nagyközönségnek.

Az újborok kóstolása azért érdekes, mert ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz, az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a bornak.

Hazánkban leggyakrabban libalakomát készítenek az újborokhoz, így történik ez a Cardium Borászatban is november 14-én.

11 órától cigányzene várja az érkezőket, valamint „Hemingway módra” hideg vegyes ízelítő, azaz friss házi kenyérrel libatepertő, libazsír lilahagymával, stifolder sváb szalámi, körözött juhtúróból, libamájas tojáskrém és érlelt mangalica sonka. Monostori Balázs, a Cardium borásza 12 órától vezeti be az újbor birodalmába a vendégeket, kóstolható majd Irsai Olivér, Chardonnay, Rose, Zöld Veltelini, Sauvignon Blanc és Királyleányka. A hangulatot fokozza a folyamatosan szóló cigányzene.

A budai Hemingway étterem konyhájáról kerül az asztalokra az ebéd:

  • sült kacsa és libacomb hagymás tepsis burgonyával, aszalt szilvás párolt káposztával,
  • de lehet töltött káposztát vagy ludaskását is választani, és akibe még fér,
  • megkóstolhatja a vanília sodós házi almás-meggyes rétest.

Természetesen a jó ebédhez is szól a nóta Sándor Dezső és Sándor Gábor zeneszerszámaiból. Ebéd közben, vagy utána a Töki Lovas Sport Egyesület díjnyertes hajtóival egy pihentető lovaskocsikázásra  is lehet jelentkezni.

> A program ára 8900 Ft, amely tartalmazza az étkeket, az újborok korlátlan fogyasztását, a cigányzenét és a lovaskocsizást.

A Cardium újbor kóstolóján résztvevők között 2 db I. kategóriás belépőt sorsolnak ki a november 18-án megrendezésre kerülő Magyarország-Törökország Nemzetek Ligája mérkőzésre.

A szabadtéren tartott programra, ahol nem csak az esőtől, de a kültéri melegítők segítségével a hűvös időtől is védve lesznek a vendégek, előzetes regisztrációra van szükség.

Jelentkezni a kovacspince@kovacspince.hu email-címen, vagy a +36704303310 telefonszámon lehet.

A TAXI10, a rendezvény partnere, kedvezményes árakkal kínál taxi, kisbusz vagy sofőrszolgálat lehetőséget. Ajánlatért a +36306888008-as számot kell hívni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!