Hévíz város borának egy balatoni olaszrizlinget választottak meg 2021-ben

Idén is megrendezték Hévízen a Hévíz Város Bora Választást.

Első körben gyors szakmai érvek és szigorú zsűripontszámok alapján derült ki, hogy melyik 7 bor a legjobb, aztán hosszas ízlelgetés és szubjektív vélemények alapján, sok körös visszakóstolással és folyamatos kizárással került kiválasztásra, hogy melyik bor viseli 2021-ben a Hévíz Város Bora címet.

A versenyre elsősorban a térség borászatai kaptak meghívást, így a Balaton Borrégió (Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopak borvidék, Zalai borvidék és a Felső-Pannon borrégió) pincészetei küldhették el boraikat a megmérettetésre, melyet a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezett.

Hogyan zajlott a borbírálat?

A felhívásra 39 bortétel beküldésével 12 pincészet jelentkezett.  A borszakértő szakmai zsűri vakon kóstolta végig a borsort, ami azt jelenti, hogy senki nem tudta, hogy a kitöltött bor melyik pincészet, melyik nedűje. Csupán az évjárat és a fajta volt adott. A szakértő zsűri  7 bort választott a legjobbak közé, melyek közül a délután folyamán a társadalmi zsűri választhatta ki a neki legjobban tetsző, abszolút nyertest. A társadalmi zsűribe Hévíz több vendéglátásban dolgozó szakemberét, séfeket, étteremfőnököket, hoteligazgatókat, étterem tulajdonosokat, F&B menedzsereket hívtak.

Kikből állt a szakmai zsűri?

A bíráló bizottság tagjai: Dr. Brazsil József Da Bibere Zalai Borlovagrend Elnök-Nagymestere, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező és Dr. Szőke Barna MATE, Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgató, Müller-Pápai Zsuzsa szálloda igazgató. A bíráló bizottság döntése után a helyi vendéglátásban jártas szakemberek is részt vettek a végső döntésben.

Milyen bort kerestek?

Hévíz Város Borának ismérvei: Friss, stílusos, könnyű bor, ételekhez jól ajánlható, megfelelő legyen az ár-érték aránya, és mindenképp száraz fehér bornak kellett lennie, ez utóbbi kettő, eleve nevezési előfeltétel is volt természetesen. Kötelező feltétele volt egy bor benevezésének továbbá, hogy az utóbbi 2 év valamely neves borversenyén is már eredményesen szerepeljen (arany, ezüst minősítéssel), és szakértők által minősített bor legyen.

Ki nyert?

A nevezett borok igen magas színvonalat képviseltek, köszönhetően természetesen annak is, hogy a borok többsége nem első alkalommal vett részt borversenyen, és mindnek volt már szakértői minősítése. A választás mégsem volt egyszerű, hiszen nagyon sok jóból kellett kiválasztani azt, ami nem csak minőségében, de összenyomásban is illik a fürdőváros könnyed, nyári, ugyanakkor minőségi hangulatához, értékeihez.

A társadalmi zsűri végül több körös szavazása és visszakóstolása után július 7-én hirdette ki az eredményt:

a nyertes a Fodorvin Borház 2020-as évjáratú Aszófői Olaszrizling bora lett.

A bor már most is forgalomban van, de Hévíz Város Bora választás után egy speciális díszcímkét is kap. Ezt követően megvásárolható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!