Zajlik a tiszavirágázás, az egyedi látványt nyújtó kérészek násztánca

Zajlik az egyedi látványt nyújtó kérészek násztánca, azaz a tiszavirágzás, amely páratlan szépsége mellett rendkívüli ökológiai jelentőségű esemény is.

A nyár egyik legjobban várt természeti jelensége a tiszavirágzás.

Az egyedülálló látványosság 2023 június második felében vette kezdetét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarok – amelyekről már az ókorban is említést tett Arisztotelész – legnagyobb európai egyedei elérhetik a 2,5-3,8 centiméter nagyságot, fehér farksertéikkel pedig akár a 12 centiméter hosszúságot is meghaladhatják. A tiszavirágok (Palingenia longicauda) két pár szárnya hártyás, gyengén recézett és világosbarna színű. A nőstények teste és szárnya nagyobb a hímekénél, farksertéik rövidebbek, ezért gyorsabb repülésre képesek.

A kérészek rajzása általában szakaszokra osztható. Az előrajzás alkalmával százával repülnek az állatok, majd a leglátványosabb főrajzás során milliónyian is szállhatnak a víz felett. Az utórajzáskor pedig csak néhány tucat állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, illetve esti órákban zajlik.

Látványossága mellett ökológiai szempontból is jelentős esemény a Tisza kivirágzása, hiszen számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. A tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!