Tisza-tavi Vízi Sétány – 1500 méter hosszú pallóút a víz fölött

Nem mindennapi élményt nyújt a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, amely Poroszló mellett, a tó belső területén, a partvonaltól mintegy 500 méterre vezet.

A Tisza-tavi Vízi Sétányt 2005-ben adták át, s a másfél kilométer hosszan vezető pallóútján olyan vadregényes helyekre juthatunk el, amelyek korábban megközelíthetetlenek voltak, s megismerhetjük a Tisza-tó jellegzetes élőhelytípusait és az ezekhez kötődő állat- és növényvilágot.

Már az is izgalmas, hogy a vízi sétányhoz csak vízen át juthatunk el, mégpedig a Tisza-tó felett áthaladó 33-as főút hídjának poroszlói lábánál lévő Fűzfa Kikötőből.

A vízen töltött út után kezdődik víz feletti séta: néhány lépés után a Csér madárvártából leshetjük meg a terület igen gazdag madárvilágát. Innen a Görbe-tó pihenőszigetre érkezünk, ahol akár egy rövid piknikre is lehetőség adódik a ligeterdő fáinak árnyékában, a kisebbek pedig a nem rég kihelyezett ismeretterjesztő játékokon tesztelhetik tudásukat.

Utunkat folytatva érkezünk a Rétihéja madárvártához, ahol ismét közelebb kerülhetünk a nyílt vizek növény- és állatvilágához, majd a Kis-Tisza kilátóból tekinthetünk körbe. Végezetül egy hosszabb pallóúton jutunk vissza a tanösvény bejáratához, az Eger-patak kikötőhöz, ahonnan a motorcsónakok visznek bennünket a Fűzfa Kikötőbe.

A vízi sétány minden korosztály számára élvezetes, a terület jobb megismerését információs és interaktív táblák segítik. A vízi sétány kerekesszékkel és babakocsival is bejárható. A túra oda-vissza, a hajóúttal együtt, átlagosan 1,5-2 órát vesz igénybe, de mivel nincs időkorlát megszabva, így saját tempónkban haladhatunk az úton.

Nyitvatartás:

Áprilisban és Októberben: 10:00 – 16:00 (utolsó járat 15:00 órakor)
Május 01. – Június 14. között és szeptemberben: 9:00 – 17:00 (utolsó járat 16:00 órakor)
Június 15. – Augusztus 31. között: 9:00 – 19:00 (utolsó járat 18:00 órakor)

Jegyárak:

Felnőtt (18 év felett): 1 800 Ft / fő
Kedvezményes (3-18 éves kor, kerekesszékes): 1 200 Ft / fő
3 év alatt ingyenes

Megközelítés:

Debrecen-Hortobágy irányából: a 33-as főútvonalon
Budapest-Füzesabony irányából: M3-as autópályán Füzesabony felé, majd kihajtás a 114-es lehajtón a 33-as főútvonalra
Eger-Füzesabony irányából: a 25-ös főútvonalon

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!