Csúcsot döntött a Tisza-tavi Ökocentrumba látogató vendégek száma 2019-ben

A Tisza-tavi Ökocentrum tevékenységét, népszerűségét jelző legfontosabb mutató a látogatószám: a statisztikát szemlélve most már biztonsággal állíthatjuk, hogy 2019-ben ismét sikerült “csúcsdöntés” az Ökocentrumban.

2019. december 31-ig 239.764 vendéget számoltunk, ami 8 éves történetünk messze legjobb, olyan eredménye, ami nemcsak önmagunkhoz, hanem más állatkertekkel, turisztikai központokkal történő összehasonlításban is rendkívül figyelemre méltó adatnak tűnik. Az Ökocentrum immár évek óta a Tisza-tó idegenforgalmának legfontosabb mozgatóereje, motorja: a vendégforgalom ilyen szintű megjelenésének és növekedésének hatásai a turisztika különböző szegmenseiben, szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken elsősorban Poroszlón, de a Tisza-tó számos más településén is számottevőek. – olvasható a központ által kiadott közleményben

Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszeréhez – méltó szolgáltatási színvonalat, fejlesztették a létesítményhez tartozó területeket, látnivalókat. Felújításra került az Ökocentrum szabadidőparkjában található poroszlói Tájház, szabadtéri természetfotó kiállítást alakítottunk ki a főépület tetőteraszán, s az év végén két egységes elektromos autó AC töltő állomást hoztak létre a főbejáratnál. Fedett röpde épült a nagyobb testű madaraknak, elsősorban gólyáknak, fűtött, elkülönített kifutó a vidráknak, az akváriumokban előrelépés történt többek között a világítástechnika korszerűsítésére, s megkezdődött a szabadtéri dongahidak és -utak cseréje, felújítása is. Az év második felében elkészült az Ökocentrum ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazása, mely teljesen új lehetőségeket biztosít a természeti értékekről szóló ismeretterjesztésre, a látogatókkal történő kommunikációra, a növény- és állatvilág különböző képviselőivel összefüggő ismeretek átadására.

A következő időszak várhatóan a kerékpáros turizmusé lesz a Tisza-tónál, hiszen elkészül a kerékpáros körgyűrű Poroszló- Tiszafüred közötti, hidakon átívelő szakasza, így nem lenne meglepetés, ha a tónál a bringás vendégek száma idén megsokszorozódna.

Kerékpáros hírek a BRINGAZAS.HU portálon olvashatók

A kerékpárral érkező látogatók fogadására készülünk, terveink között szerepel megfelelő tárolókapacitás, belépési lehetőség kialakítása. Tervek közül kiemelendő, hogy tavasszal szeretnének elkészülni a vidraóvoda kialakításával a főépület mellett, megújul a fácánbemutató helyszíne, a parkba betelepítendő muflonokkal bővülnek a látnivalók. A főépület Makrovilág termében különleges, sokszoros nagyításban 3d nyomtatással létrehozott alga modellek engednek majd bepillantást e furcsának tűnő apró élőlények világába. A szezon kezdetére kell elkészülnie az Ökocentrumhoz kapcsolódó közúti gyalogátkelőhelynek és a hozzá kapcsolódó gyalogos infrastruktúrának, járófelületeknek, biztonságosabbá téve ezzel a létesítmény gyalogos megközelítését.

Tavasszal a konferenciateremben „A puszta múltja” címmel nyílik az egész szezonban látható időszaki kiállítás az egri Dobó István Vármúzeum rendezésében.

A poroszlói szabadstrand tavaly jelentős felújításon esett át, a fejlesztések hatására korszerűbb, komfortosabb körülmények várják a strandoló, nyaraló vendégeket. Hamarosan a szálláskapacitás is jelentősen bővül, vidékfejlesztési pályázatok forrásainak segítéségével a település több pontján zajlanak szálláshelyek létrehozását célzó építkezések.

Elkészült az Ökocentrum és Poroszló település aktuális eseménynaptára, már most tudható például, hogy 2020. június 20-án este 21 órakor – a hagyományos Kakas-szépségverseny és Bográcsfesztivál záró programjaként – a Republic együttes élő ingyenes koncertjére várjuk a vendégeket poroszlói Rendezvénytéren

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!