Nemzetközi tanulmányúton vettek részt a Szőlőhegyi Piknik partnerei

Szeptember 9-10-11-én nemzeti tanulmányút keretében a szlovéniai Ptujba, Zalakarosra és Somlóvásárhelyre utaztak a Szőlőhegyi Piknik szakmai partnerei.

Az első nap Zalaszentgrótról, Zalakarosról és Dobronakról indultak buszok a reggeli órákban.

Miután megérkeztek Szlovénia legidősebb városába, Ptujba – Poetoviába, meglátogatták a legidősebb szlovén borospincét. A gazdag archív borgyűjtemény mellett a pince egy különleges borkincsnek is otthont ad – az 1917-es Aranyszőlőnek, amely a legidősebb szlovén bornak számít. A pince ma már felismerhető modern borospince, amely a történelem csodálatos régi falai mögül hoz létre kellemes, modern és kedvelt borokat. A résztvevők megismerték a pincét egy bemutató során és megkóstolták a borokat is.

Ptuj váráról is ismert, amely egy dombon áll Ptuj városközpontja felett. A várból kilátás nyílik Ptujra és környékére, valamint a Ptuji-tóra.

A túra után a jeruzsálemi hegyek szívébe utaztak. A Malek-birtok a Jeruzsálem és Svetinje közötti borúton található. A több mint 350 éves épület egykor szőlő- és borfeldolgozó birtokként szolgált, ma nyitva áll a látogatók számára. Pince bemutatás, kóstoló, uzsonna, izgalmas történetre, kiváló borok és hagyományos ételek vártak a résztvevőkre.

Ezt követően Dobronakba utaztak, ahol a Lujza Fogadóban vacsoráztak, megkóstolták a borkút zamatos borait, és ott szálltak meg éjszakára.

Szeptember 10-én, a közös reggelit követően Zalakarosra indultak a szakmai partnerek.

Megtekintették a Zalakarosi Korzót és a város nevezetességeit, majd a közös ebéd után a Kis-Balaton melletti nagyradai Cezar pincészet felé vették az irányt. A pincészet különleges táj közepén épült, gyönyörű, szelíd dombokkal és völgyekkel körülvéve. 2500 m2 hasznos alapterülettel rendelkezik, mely magában foglal egy fermentációs helyiséget, barrique tárolót, szőlőfeldolgozást, hűtőkamrát, látogató központot, irodákat és egy igen impozáns borkiállító csarnokot és üzletet. A pincészet bejárása után borkóstoló következett. A résztvevők Zalaszentgróton szálltak meg.

A harmadik nap kilenc órakor indultak Somlóvásárhelyre a Kreinbacher-birtokra, melyet Kreinbacher József 2002-ben alapított és akkor telepítette az első szőlőket is.

Ma mintegy 60 hektár beültetett területtel rendelkeznek, és évente 20-30 hektár területről vásárolnak szőlőt. 2011-ben a birtok új látogatóközponttal, bor- és pezsgőpincével, 2015-ben szálláshelyekkel bővült Pince bemutató, kóstoló és ebéd után a résztvevők visszaindultak Zalaszentgrótra, Zalakarosra és Dobronak felé.

A bejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!