Várvölgy 900 éves mesés falucskája

A Bakony legnyugatibb csücskében, csupán 15 kilométerre a Balaton nyüzsgő turistaövezeteitől, valóban festői környezetben bújik meg mesés várak völgyében Várvölgy beszélő nevű kis települése.

A várak szerelmeseinek nem lehet nehéz feladvány kitalálni, merre lehet vajon a Balaton körül egykori váraknak meseszép völgye. Várvölgy kertjeinek végéből pazar kilátás nyílik a nyugati panorámát ékesítő Meleg-hegy ormán magasodó Rezi vár falaira, és az észak-nyugati irányban húzódó Tátika aprócska hegyére, amelyen egykor két vár is állt.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

A kedvelt kiránduló útvonalak mentén fekvő falucskába mindenképp érdemes kitérőt tenni, akár Keszthelyről igyekszünk Zalaszántó és Sümeg felé, akár Tapolca felől tartunk Keszthely irányába – Várvölgy környéke rengeteg páratlan látnivalót tartogat.

A falubeliek, akik ma is zsidieknek tartják magukat, borostyánként őrzik falujuk eredeti, régmúltba nyúló egykori nevét, amely Sid alakban 1121-ben bukkant fel először írásos alakban. Ez az ősi vízrajzi köznév, amely “séd” formában valaha patakot jelentett, ma is fellelhető nem csak Veszprémben, de a falu határában eredő zsidi patakot is, amelyen egykor malom állt, a mai napig így emlegetik a helyiek.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

Zsiden a XIII. században földvár állt, később a település a közeli rezi várhoz tartozott, majd a XV. században Zsigmond király a Tátika és Rezi váruradalom birtokosának, a Gersei Pethő családnak adományozta a falut, akik a Festeticsek előtt Keszthelynek, s annak néhai várának is földesurai voltak.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

Alsó- és Felső-Zsidet nem kerülte el a törökdúlás és a pestisjárvány sem, ám a XVIII. században, már Festetics birtokként, több mint 500 lakos él itt javarészt szőlőművelésből. A két Zsid 1943-ban egyesült először Bakonyzsid néven, s a keszthelyi járással együtt 1979-ig Veszprém megyéhez tartozott.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

Ma a Tátika-Rezi Kistérségi Társulás tagjaként Várvölgy rendkívül aktív környezetvédelmi és idegenforgalmi téren egyaránt.

Civil szervezetekkel együttműködve egy országos, nemzeti értékeink népszerűsítését és megőrzését célzó pályázat keretein belül büszkén hozta létre saját értéktárát.

S ez az értéktár valóban olyan értékeket rejt, amelyekért érdemes nem csak a rezi várból letekintve kémlelni Várvölgyet, hanem felvenni a bakancslistára, hiszen van itt bőven felfedeznivaló.

Várvölgy a természeti látnivalói mellett gazdag történelemmel is büszkélkedhet, így a történelem, a természetjárás, a fotózás, de a kulináris élvezetek kedvelői is rengeteg élménnyel gazdagodhatnak, míg felfedezik a falut és környékét.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

Például a messziről is szemet szúró Mulató dombot a magányos vadkörtefával, ahol egykor betyárok devendéroztak, ma pedig ide állítják a falu májusfáját. Körben a várakkal és erdőkkel, alattunk a faluval – van-e ennél szebb hely szusszanni kicsit, feltöltődni, beszippantani a vidék összes báját, és elfogyasztani a pékségben szerzett laskánkat?

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

Vagy megcélozhatjuk a falu észak-keleti részén magasodó Kisláz-hegyet, amely a Dunántúl legnagyobb későbronzkori, mesterségesen emelt, Ördögköveknek titulált toronyszerűséggel ellátott erődítményt és páratlan régészeti leleteket rejtett – bronz- és aranykincsek mellett innen került elő az ország területén talált legrégebbi, európai viszonylatban is unikumnak számító égetett agyagszobrocska, amely várvölgyi Apolló néven látható a keszthelyi Balatoni Múzeumban.

De minden irányban csodákat rejtenek itt az erdők – a falut keletről határoló hegyhát túloldalán, a pincék fölött, a kéktúra útvonalán, a Kő-orrához vezető ösvényen található egy kis magaslat, amit a helyiek már magának a „kü-orrának” tekintenek, s szeretettel tartanak karban itt egy nemzeti színűre festett padot, ahonnan a Balaton leglélegzetelállítóbb panorámája tárul elénk. Soha szebb helyen nem ülhetünk úgy, hogy az összes tanúhegyek a lábaink előtt hevernek, s a távoli szigligeti vár kontúrjai mellett a Balaton vize is megcsillan.

Tudtad, hogy

  • a XIV. században épült gótikus alsózsidi templomban kondul meg az ország második legrégebbi, 1524-ben öntött harangja?

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

  • a falu pékségében nem szabad kihagyni a saját fesztivállal rendelkező helyi specialitást, a laskát?
  • a legenda szerint krisztusi szegénységben élő, sokat koplaló Szent Domonkos emlékét nem csak a falu temploma, címere, hanem egy helyi étterem is őrzi?
  • a rezi vár alatti erdőn-mezőn az egykori Magyar Néphadsereg hegyi harcászati kiképzőbázisának maradványai, többek között egy fákkal benőtt kertmozi is található?
  • a szomszédos Zalaszántón található az ország legnagyobb buddhista sztúpája, amely Várvölgyről is látszik?
  • a rezi várból szép időben a Tátika romja felé pillantva a sümegi várig is ellátni?
  • a falut ölelő dimbes-dombos, akácos, pincés, legelős, pipacsos, szántóföldes, erdős vidék 52 kilométernyi külterületi utat rejt, amely felejthetetlen túrák helyszíne?
  • idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre ebben a mesés környezetben a 10 kilométeres, rendkívül változatos terepakadály futás?
  • a Várvölgyet ölelő erdők koraősszel medvehagyma-bódulatba esnek?
  • a templomkertben kialakított trianoni emlékhelyen idén újra, immár másodszor teszik tiszteletüket olyan neves felvidéki zenészek, mint a Kormorán frontembere és a jubileumi István, a király Koppánya, Vadkerti Imre és zenésztársai?

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!