Váci ártéri tanösvény: fél kilométer hosszan a Dunai ártér vadonjában

Magyarország egyik legelső, kiépített tanösvényét Vácott, a Gombás-ártérben alakították ki.

A tanösvény 1993-1994-ben Nagy Gábor építész tervei alapján készült el, építői arra törekedtek, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg a helyi élővilágát, ugyanakkor lehetővé tegyék, hogy a látogatók minél több életközösségbe nyerhessenek bepillantást.

A tanösvény korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósorból áll, és 510 méter hosszú, rajta sétálva áthaladunk bokorfüzesen, puha- és keményfaligeten, utunkat különleges vízi- és vízparti növények kísérik.

Mivel az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt a pallók állapota sajnos évről évre romlik és a pallósorból néhol hiányoznak kisebb-nagyobb darabok annak ellenére, hogy a tanösvény karbantartását időről időre elvégzik.

Az ártéri tanösvény mindenképpen megér egy látogatást, mert az épített környezet elhanyagoltságáért a csodálatos és izgalmas természeti környezet kárpótolja a kirándulót.

A tanösvény zsákutca jellege “rákényszeríti” az oda látogatót, hogy kétszer haladjon végig az útvonalon.

A babakocsival közlekedőknek a túra nem ajánlott, sokkal inkább olyan gyermekes családoknak, ahol a gyerkőc felfedező kedvű, és már kellőképpen óvatos és körültekintő.

A tanösvény a főváros irányából autóval az M2 jelű úton közelíthető meg, amelyről Vác előtt kell letérni a 2- es útra, majd a Diadal téren a sorompóig elmenni. Innen kezdve gyalogosan folytathatjuk az utunkat, a Gombás patakot követve, míg el nem jutunk az ösvény bejáratáig, amely Vác déli részén, a Göncöl Házhoz közel található.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!