Váci ártéri tanösvény: deszkaösvényen barangoltuk be a Duna árterének titokzatos világát

1994-re készült el, Nagy Gábor építész tervei alapján, a váci botanikai-zoológiai tanösvény, amely a Dunát egykor végig kísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be.

Vác, a Duna barokk ékszerdobozának tartott város, több ezer év történelmét rejti, de épített örökségein kívül természeti látnivalókban is bővelkedik.

Ezek egyike a Váci Ártéri Tanösvény.

Építői arra törekedtek, hogy egyrészről a lehető legkevésbé zavarják meg a helyi élővilágát, ugyanakkor lehetővé tegyék, hogy a látogatók minél több életközösségbe nyerhessenek bepillantást.

A tanösvény korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósorból áll, és 510 méter hosszú.

A tanösvényen sétálva áthaladunk bokorfüzesen, puha- és keményfaligeten, utunkat különleges vízi- és vízparti növények kísérik.

A tanösvény karbantartását időről időre elvégzik, ezt mutatja az útvonal elején egy tábla is, amely felhívja arra a figyelmet, hogy mindenki csak saját felelősségre látogathatja.

Érdemes a nézelődés közben a lábunk elé is figyelni.

Az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt, egy ilyen ártéri területen természetes a folyamatos változás, és az, hogy semmit sem lehet örökre rendbe hozni. Ezt mutatják a pallók állapota is, hol itt, hol ott hiányoznak kisebb-nagyobb darabok.

Sajnos az elhanyagolt pallósorok miatt mi sem tudtunk eljutni a Váci Ártéri Tanösvény végére, menet közben vissza kellet fordulnunk.

Az ösvény egy kis kiépített terasszal végződik, innen ugyanarra kell visszamenni, amerről jöttünk.

Miután visszafordultunk, készítettünk pár légifotót a Váci ártéri tanösvényről, alábbiakban ezeket láthatjátok.

A tanösvény a főváros irányából autóval az M2 jelű úton közelíthető meg, amelyről Vác előtt kell letérni a 2- es útra, majd a Diadal téren a sorompóig elmenni. Innen kezdve gyalogosan folytathatjuk az utunkat, a Gombás patakot követve, míg el nem jutunk az ösvény bejáratáig, amely Vác déli részén, a Göncöl Házhoz közel található.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!