Új kilátókból kémlelhetők a madarak a Velencei-tónál

Madármegfigyelő tornyokat állítottak a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület és Velencei-tavi Madárrezervátum területén.

A vizes élőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó vízimadár közösség rendkívül kedvelt látványosság a védett területeket felkereső közönség számára. Idén pedig már két szép és biztonságos megfigyelő toronyból is leselkedhetnek a látogatók a Velencei-tó mellett. A madármegfigyelő tornyok létesítésével a Duna-Ipoly Nemzeti Park célja az volt, hogy a Velencei-tavi Madárrezervátum és a Dinnyési-fertő területén korszerű, műszakilag is biztonságos létesítményeket alakítsanak ki, amelyek alkalmasak a látogatók fogadására és a természetvédelmi területek bemutatására.

A pákozdi kutatóháznál, a tókerülő kerékpárú mentén lévő nádfedeles épület mellett épült újjá a nagyobb 4 szintes torony, ami megfelel az egyénileg, vagy kisebb csoportokban érkező látogatók számára.

Észak és kelet felé tekintve láthatjuk innen a Velencei-hegységet és a madárrezervátum nádtengerén túl a Velencei-tavat is.

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A kisebb, egy szintes torony a Dinnyési-fertő mellett, a Madárdal tanösvényen található.

Itt szinte testközelből csodálhatóak meg a ludak, kócsagok és más vízi madarak százai ugyanúgy, mint a ragadozó madarak és az énekesmadaraink is.

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Nemzeti Park felhívja a látogatók figyelmét, hogy a Madárdal tanösvény felújítási munkák miatt jelenleg nem körbejárható. Az új madármegfigyelő tornyot a nyugat felől, az autópálya irányából vasúti átkelő utáni fakereszttől indulva érdemes megközelíteni.

A járványhelyzetre való tekintettel fontos, hogy a látogatók betartsák a szabályokat: viseljenek maszkot, és a tornyokon egy időben csak az egy háztartásban élők tartózkodjanak.

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!