Új kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok Székesfehérváron

A tervek szerint 2022 végére készül el az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont Székesfehérváron.

Hosszú idő után az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulójára olyan kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok, mely segít elképzelni a korabeli Európa egyik legnagyobb és a középkori Magyar Királyság legfontosabb templomát.

Azon túl, hogy megvalósul a bazilikatörténeti kiállítótér, egy régóta rossz állapotú belvárosi épület, a volt Köztársaság mozi is megújul, továbbá az Árpád-ház kutatóintézet történészei is ott kutathatnak majd. Ehhez a hatalmas munkához a kormány több mint hárommilliárd forintot biztosított, ami húsz hónap múlva készül majd el.

A volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.

fotó: Simon Erika | szekesfehervar.hu

A projekt célja egy olyan kulturális és információs pont kialakítása, mely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét, továbbá megfelelő munkakörülményeket biztosít a történészek, régészek, művészettörténészek, muzeológusok és időszaki kutatók részére.

Az egykori királyi bazilika kövei négyszáz év után méltó elhelyezést kapnak.

látványterv: szekesfehervar.hu

Az épület alatt 350 négyzetméteres pinceszint létesül, amelyen az értékes kőanyagok és a kutatóintézet iratanyagai kapnak helyet, valamint ruhatárat és mosdókat is kialakítanak.

A földszinten lesz a hajdani nézőteret idéző, 400 négyzetméter alapterületű, változó belmagasságú, íves falú kiállítótér, amely a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak az alakját és az alapítás időszakát idézi meg. A kiállításon kívül itt lesz egy könyvtár, rendezvényeknek helyet adó tárgyaló, foglalkoztató tér, továbbá egy kutatóintézeti irodaegység.

Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten lesz egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztató, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat.

látványterv: szekesfehervar.hu

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!