Lengyelországnak ajándékozza a kormány a Nemzeti Múzeum egyik legjelentősebb tárgyát, II. Zsigmond páncélját

2020. december 24-én jelent meg a Magyar Közlöny egyik határozatában, hogy a kormány Lengyelország tulajdonába adja II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját.

A páncél egyike volt a Magyar Nemzeti Múzeum legféltettebb kincseinek. Zsigmond királyfi 1533-ban I. Ferdinánd osztrák főhercegtől, későbbi német-római császártól kapta a páncélt, amikor annak lányát, Erzsébet főhercegnőt eljegyezte.

A gyermekpáncél többek között együtt szerepel a Magyar Nemzeti Múzeum legjelentősebb 50 tárgya között a koronázási palásttal, Monomakhosz koronájával, Mátyás trónkárpitjával, a Seuso-kincsekkel és Gróf Széchenyi István festményével.

A páncél egy tévedés miatt került Magyarországra száz éve. A trianoni diktátum 177., az osztrákokkal aláírt saint-germaini békeszerződés 196. paragrafusa rendelkezett arról, hogy Ausztriának az egykori udvari gyűjteményekből ki kell szolgáltatnia „a magyar szellemi tulajdon fogalma alá tartozó” tárgyakat. Ennek eredményeként került hozzánk az akkor még II. Lajos gyermekkori páncéljának tartott tárgy. A Népszava beszámolója szerint, négy év múltán megjelent egy tanulmány, bizonyos Bruno Thomas tollából, amely felhívta a figyelmet: II. Lajos gyermekkori páncélja valójában II. Zsigmond lengyel királyé volt. Mária Terézia idejében egyszerűen összecserélték a kettőt a bécsi császári fegyvertárban. A hetvenes években ezt már a magyar szakirodalom is elismerte – 1996 óta a Nemzeti Múzeum állandó kiállításán is a helyes felirat szerepel.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A páncél egy rendkívül értékes iparművészeti, hadtörténeti különlegesség.

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Lengyel Köztársaság Kormánya közötti kulturális és tudományos együttműködésről szóló, Budapesten, 1992. október 13-án aláírt rendelet alapján úgy dönt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum alapleltárában, 55.3269 leltári számon nyilvántartott „II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja” megnevezésű műtárgy tulajdonjoga a Lengyel Köztársaság részére ingyenesen átruházásra kerüljön – hangzik a rendelet, amelyet Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke írt alá.

A rendelet alapján az országok támogatják a múzeumok, galériák és műemlékvédelmi intézmények együttműködését, illetve „erőfeszítéseket tesznek mindkét Fél nemzeti kulturális öröksége sérthetetlenségének védelme, valamint a saját területükön található, a másik Fél kulturális értékeit és emlékeit képező tárgyak megőrzése érdekében”.

Kövesd a Csodálatos Magyarország Facebook oldalát is ide kattintva >>>

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!