Tíz, újra a régi pompájában tündöklő kastély és vár nyitja meg kapuit az idén

2022-ben kerül átadásra Majkon a Kamalduli Remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, Somló vára Dobán, Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-vár, Dégen a Festetics-kastély, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúria.

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára – közölte Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A tavaly elért, csaknem 315 ezres látogatószám minden idők legmagasabbja annak ellenére, hogy az intézmények nagyjából háromnegyedévet tarthattak csak nyitva.

Hozzátette: az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy 5 új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban közel 141 ezer látogatót fogadtak létesítményeikben – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a különböző hosszúságú bezárások miatt sem igazán összehasonlíthatóak az adatok.

2021-ben a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval.

Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit:

  • a szögligeti Szádvár
  • a tatai Esterházy-kastély
  • a mosonmagyaróvári vár
  • a nádasdladányi Nádasdy-kastély
  • a füzérradványi Károlyi-kastély
  • a sümegi Püspöki Palota
  • a bajnai Sándor-Metternich-kastély.

Az idén tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönségnek, az első negyedévben Majkon a Kamalduli Remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúriát.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!