Természet Védelem Itthon: 2021 leglenyűgözőbb könyvújdonsága

Sokan csak néznek, míg mások látnak is – és megint mások, akik láttatnak is, hozzájárulnak ahhoz, hogy lássuk és értsük, amit nézünk. És valljuk be, természetfotókat nézni önmagában is egészen lenyűgöző dolog. November végén fantasztikus, hiánypótló könyv a Természet_Védelem_Itthon látott napvilágot az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában.

Egy könyv, amelyet lapozva megszólít a természet. Egy könyv, amelyben megszólít maga a fotós. Élménybeszámolókból tudhatunk meg hasznos és meghökkentő dolgokat hazai védett állatfajainkról, amelyeket 13 fejezetbe gyűjtve mutatnak be a szerzők.

Olyan könyvet akartak készíteni, amely mindenkihez szól: gyerekekhez, fiatalokhoz és idősebbekhez egyaránt. Egy olyan könyvet, amely elég tudományos ahhoz, hogy hasznos, új információkat közvetítsen, s mint a magyar népmesék okos lánya komoly is legyen, meg ne is. Mind emellett nyilván legyen látványos, mégis megfizethető.

Magasra tették a lécet, és a Holdra célozva nem csak a háztetőt találták el. A kedves olvasó valóban olyan könyvet vehet a kezébe, amely lenyűgöz. A Természet_Védelem_Itthon telis-tele van válogatott természetfotókkal, amelyeket személyes hangvételű írások elevenítenek meg. Az átlátható információs elemek olykor meghökkentő adatokat tesznek azonnal elérhetővé és érthetővé. Külön élvezetes, hogy a tapasztalati úton szerzett, tudományos megfigyeléseken és kísérleteken alapuló ismeretterjesztő anyagot földrajzi, honismereti és antropológiai szálak fűzik át. Kifejezetten szórakoztató a fejezeteket lezáró és összefoglaló képtelen természetrajz, amely sziporkázva beszippantja az olvasásra kevésbé hajlandókat is.

A fiatalos lendület, a szerteágazó, szinte mellékesen sztorizgatva átadott érdekes tudnivalók valódi olvasmányélménnyé avanzsálják a kiadványt.

A Természet_Védelem_Itthon magyar történetek tükrében mutat be

sikereket, reményeket, mindenféle fura szerzetet, tündéreket, buckalakókat, szépséges csúnyaságokat, sikamlósokat, vadócokat, problémásokat és főnemeseket, zuhanórepülő, bölcs és reciprok madarakat, és sok más meglepő, velünk élő védett fajt.

Ebből a könyvből megtudjuk, hogy minek köszönhető, hogy itthon újra vannak, farkasok, sakálok és őstulkok a természetben. Rengeteg izgalmas dologra is fény derül közben, például, hogy hány kilogrammot nyom egy gólyafészek, hogy létezik egy Akadálymentes Égbolt megállapodás, hogy a farkas nem játék, ellenben nem vérszomjas dúvad. És vajon ki gondolta volna, hogy a takonypócnak létezik egy vízi rokona, akiről még a kínaiak sem gondolják, hogy bármely része afrodiziákum volna?

Kiderül, hogy a kredencrák vagy a bödöncsiga-e a fantázia szüleménye, hogy a földikutya-bántalmazást 7 számjegyű összeggel büntetik, vagy hogy ha dunavirágra guglizunk, ne dőljünk be a Duna menti virágnagykereknek. Megismerkedhetünk a madárépíteszet csúcsával, és a természetfotósok álmával, amely a folyamszabályozások érájában a díszmagyarnak és az abban feszítő uraknak hála majdnem teljesen kihalt.

Winkler Róbert végtelenül szórakoztató hasonlatai arról is lerántják a leplet, melyik madár imitálja a filmekben szakadékba zuhanó szereplők sikolyát, és leleplezi az erdei fülesbagoly ellenérzését az erdővel, mint élőhellyel szemben. Hazafias érdeklődésünk új nemzetközi kapcsolódási pontokra lel, hiszen nemzeti totemállatunk és a Suzuki egyik motorkerékpárja sem random bukkannak fel egyik fejezetben. Sőt, megtudhatjuk, hogy mi köze van a lovakkal asszociáló rárónak az 50 forintosunk madarához.

Ha láttunk már olyat, ha nem, azt biztosan megtudjuk a kék vércséről, hogy hisztis madár-e, és olvashatunk arról is, hogy újra vannak tájmérnöki tevékenységet végző hódjaink. Sőt, az egyre gyakoribb Facebook posztok észleléseinek találós kérdése is megoldódik: nagyobb mint a róka, de nem farkas, mi az?

A Természet_Védelem_Itthon című könyv színes, kellőképp komolyan informatív, ám sziporkázóan szellemes is.

Amellett, hogy kiváló segédlet lehet az oktatásban, amelyet a gyerekek minden bizonnyal szívesen vesznek majd kezükbe, inspiráló történeteivel rámutat arra is, hogy a természetvédelemben tett küzdelmeknek van értelme.

Van értelme többet tudni a bennünket körülvevő természetről, van értelme személyes történetek által láttatni, milyen csodás állatfajok vesznek körül bennünket. Van értelme megmutatni és átadni, hogy mennyi veszély les rájuk, amik teljes kipusztulásukhoz vezethetnek. Ám leginkább annak van értelme, hogy az olvasó ezt mind megértse, láthassa, és átérezhesse, hogy a fiatalabb generációk majd megfelelő háttérinformációkkal, kellőképp érzékenyen tekinthessenek akár a nem éppen cuki állatokra is.

 

Az idei év bizonyára legzöldebb zöld könyvének célja,

hogy mondjuk a túzokkal ne nyelvtan órán kelljen találkozni, értelmező szótárban kutatva, mit jelent. Elismert fotósok és a hazai természettudományos újságírás legjava gondoskodik arról, hogy a könyv lapozása közben szikrák gyúljanak. Az érdeklődés szikrái, amelyek szemeket nyitnak a természet felé – hiszen aki nem csak néz, hanem lát is, máshogy viszonyul a környezetéhez.

A témához méltó keretet a National Geographic magyar nyelvű magazinjának főszerkesztője, ifj. Vitray Tamás teremtette meg Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úr ötlete alapján.

A természetvédelem örök érvényű aktualitásán túl a kiadvány apropóját a National Geographic 2020-ban elindított cikksorozat adta, amely a magyar természetvédelem sikereiről számolt be.

A könyv, amely elérhető a Libri könyvesbolt polcain és az aktivmagyarorszag.hu webshopjában, a természet szerelmeseinek körében kétségkívül szeretett, sokat forgatott darab lesz, ám valóban szép és tartalmas karácsonyi ajándék lehet kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.

Ez a nagyszerű ajándék nem csak ajtót nyit a természet világára, de szemek és szívek is nyílnak a hétköznapi csodákra. S mint tudjuk, a csodálkozás kíváncsiságot szül, a kíváncsiság pedig minden tudás kezdete. Így egy szép, nemes célokról és valós sikerekről beszámoló, mégis szórakoztató könyv ismeretanyaga észrevétlenül tudássá, és egyszer talán aktív tettvággyá érik. A könyvek képesek megváltoztatni az olvasót, hiszen a rájuk költött pénz vetőmag.

Legyen ez a könyv eszköz és ajándék mindenkinek, ezer csodát látni – nem csak a kiadvány lapjain.

Az Aktív Magyarország weboldalán IDE KATTINTVA belelapozhatsz a könyvbe.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!