Szent Vid-kápolna: a Velem fölé magasodó hegy koronája

Velem hazánk egyik legszebb táján, a Kőszegi-hegység lábánál fekvő falvacska.

A településtől néhány kilométerre található a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írottkő (882 m), de Velem határába esik a Kopasz-Kendig (788 m), a Szent Vid (582 m), a Jávor-kút (569 m) és a Ró-hegy (330 m) is, így jellemzője a hegyes vidék, csupán a velemi mező tekinthető lapályos résznek.

Az alig több mint háromszáz lelket számláló falucskát azonban nemcsak a környék szépsége miatt érdemes meglátogatni, hanem épített örökségei miatt is.

Ezek egyike a Szent Vid-hegyen álló kápolna. A hegy érdekessége, hogy Közép-Európa egyik legnépszerűbb régészeti lelőhelyeként tartják számon. Már a kőkori ember, valamint az i. e. 2. évezredből illír bronzművesek nyomait is megtalálták itt. Az i. e. 4-3. században kelták, később pedig rómaiak vették birtokba a tájat. A bronzkorban ezen a területen egy város állt, melynek lépcsőzetesen kialakított szerkezetét napjainkban is szemügyre vehetjük, ha a kápolna melletti lépcsősoron lesétálunk “egy emeletnyit”. A kutatások során feltártak egy római kori őrtornyot, avarok temetkezési helyeit, és egy Árpád-kori védelmi célú erődítményt, melyet még Jurisics katonái is védelmeztek a törökök ellen.

A kápolnát Szent Vitus, vagy más néven Szent Vid, a III. század Olaszországában élő vértanú tiszteletére emelték 1713-ban.

fotó: Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A ma álló barokk épület végleges alakját 1859-ben nyerte el.  A templom hajója cseh süvegboltozatból áll, a többszögű szentély hat boltmezővel fedett. Emeletes sekrestyéje síkmennyezetes, tornya háromszintes. A kisebb harangja 1688-ban, a nagyobb 1926-ban készült.

A kápolna a környék híres búcsújáró helye és különösen nagy népszerűségnek örvend minden június 15-én, a Szent Vid-templom búcsú idején, az októberi Gesztenye Ünnepkor, valamint Perenye község fogadalmi zarándoklat alkalmával, amit az 1849-es kolerajárvány emlékére rendeznek minden év utolsó szeptemberi vasárnapján.

fotó: Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A kápolnát autóval, aszfaltúton Velemből tudjuk megközelíteni. A Petőfi utcán a lakott területet elhagyva a T-elágazásnál balra kanyarodva mintegy 2 km után parkolót találunk az út bal oldalán, az egyik kanyarban. Onnan kényelmes 10 perces sétával, gyönyörű erdőben jutunk ki a hegyoromra épült kápolnához.

Gyalogosan Velem központjából nyugatra a Petőfi utcán a piros és a kék kereszt jelzést figyelve jutunk ki a faluból, majd rövidesen a kék kereszt jelzés az aszfaltútról balra letér, a folyamatosan, néha nagyon meredek ösvényen 15 perc alatt felkapaszkodunk a kápolnához.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!