Szent Bertalan-templom, új turisztikai attrakció Gyöngyösön

Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására és egyházi iskolákra, intézményekre – mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gyöngyösön, a Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójának és turisztikai fejlesztésének megáldása alkalmából

A Szent Bertalan-templom Gyöngyös jelképeke. Az épület tetőzete egy 1917-es tűzvész során semmisült meg, azóta a templomot ideiglenes kupolák fedték.

A fejlesztéssel egy “új turisztikai vonzerő” is létrejött a városban, amely a hitélet mellett egészséges lokálpatrióta kötődést is ad. Mindez nem csupán a hívőknek fontos, hiszen amellett, hogy számukra ez a hely isten háza, mindenki mást is jó érzéssel tölt el, ha környezete és annak épített öröksége visszanyeri eredeti szépségét – mondta, hozzáfűzve, egy megújult templommal minden ember gazdagodik.

fotó: Komka Péter | MTI

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a beruházás széles körű összefogás eredménye, részese volt a kormány, amely uniós és hazai költségvetési forrásokat biztosított, valamint a város és az egyház, továbbá a hívek és a helyi polgárok sokasága.

A Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójára és turisztikai fejlesztésére a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírásán nyert európai uniós forrást, amit konzorciumi partnerével, az Egri Főegyházmegyével karöltve 36-36 millió forinttal egészített ki. Az 564 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében egyebek mellett megújultak a templom 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakjai, visszakapva eredeti formájukat. A déli toronyban látványlift és kilátó épült.

fotó: Komka Péter | MTI

fotó: Komka Péter | MTI

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!