Prónay-kilátó: 440 méter magasan a Cserhát dimbes-dombos táján

A Börzsöny és a Mátra közé ékelődött Cserhát az egyik legjobb túracélpontok egyike.

Bármerre is indulunk a táj szemet gyönyörködtető, kilátók és épített örökségek tárháza, melyek változatos túraösvényeken közelíthetők meg.

Mikor nemcsak a célba érkezés, hanem az odáig megtett út is felér egy csodával.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

A Prónay-kilátó a 421 méter magas Kecske-kő csúcsára épült. A Romhány vagy Alsópetény községek felől is megközelíthető magaslati pontról látszik a Börzsöny, a Selmeci-hegység, Szandavár és a Mátra hegyvonulatai, a Gödöllői-dombság, a Pilis és a Visegrádi-hegység.

A 26 méter magas lucfenyő építmény kilátóteraszához, amely 23 méter magason várja a kirándulókat 128 lépcsőfok vezet.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

Az építmény a 1200-as évektől nemesi rangot szerzett Prónay családról kapta a nevét. A család első ismert őse Rechk, aki IV. Béla királlyal egy időben élt, 1279-ben kapta Tót-próna községet. Erre a birtokra Rechk két fia, Pál és Serefel 1293-ban adománylevelet is kaptak III. András királytól. A család ettől kezdve folyamatosan gyarapodott, korábban csak vármegyei, majd országos tisztségeket is viseltek, kastélyaik Acsán, Alsópetényben és Karancsságon találhatóak.

A kilátóba 61 köbméter betont, 32,5 köbméter rétegelt-ragasztott lucfenyőt, 5400 darab csavart és több mint 10 tonna acél szerelvényt építettek be.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

A Prónay-kilátó csak gyalogosan közelíthető meg. Az út Alsópetény központjából legrövidebb, innen 3,5 kilométeres túrával, alig több mint egy óra alatt emelkedős úton érhető el.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!