Mezőnyárádi templomrom, melynek kövei 800 év történelméről regélnek

Mezőnyárád a Bükk alján, a hegység és az Alföld találkozásánál fekszik.

Területe már több ezer éve lakott, nevének első okleveles említése 1238-ból származik: IV. Béla által a johannitáknak adott birtokok között felsorolnak egy Narrag nevű területet.

A forrásokban különböző alakokban fordul elő a település megnevezése: Narad, Narag és Baratinarag változat is olvasható. A település nevének eredetére két fajta elképzelés alakult ki. Az egyik szerint a település nevét egy Narad személy után kapta, azonban sokkal valószínűbb hogy a falu a környékén elhaladó Nyárád folyóról lett elnevezve.

A településen ma is álló templomrom a 13. századból, annak is a második feléből származik.

Az egy hajós, egyenes szentélyzáródású templom történetéről nem sokat tudunk, de a törökök két ízben is elpusztították Nyárádot a templommal együtt, méghozzá 1544-ben és 1596-ban. A tönkrement templom felújítását és bővítését csak az 1725. évi tűzvész után kezdték meg, 1728-ban.

A történelmi évszázadokkal dacoló templomnak a kegyelemdöfést a 20. század adta meg: a szovjet csapatok támadásakor találatot kapott, majd villámcsapás érte. Az épület állaga ezt követően fokozatosan romlott. A község új temploma 1936-ban épület fel, vélhetően ezért nem állították már helyre a régi kistemplomot. Ennek ellenére 1954-ig rendeltetésszerűen használták, ebben az évben zajlott benne az utolsó esketés és keresztelő.

Ezt követően a helybeliek a használaton kívüli templomot elkezdték lebontani, széthordani. Köveit lakóházak és melléképületek építéséhez használták fel. Mire az egyházközség hivatalosan kezdeményezte védett műemlékké nyilvánítását, jelentős részét már elhordták. A dél-borsodi térség egyik legrégebbi építészeti emlékének így ma már sajnos csak torzója látható. A romok állagmegóvására 1970-ben került sor, azóta a falak állapota ismét romlásnak indult.

A templomrom Mezőnyárádon, a Szondi út végén található. Folyamatosan megtekinthető.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!