Mausz-kápolna, Szálka egyedül álló kék kápolnája

A fa, amely 2021-ben az Év fája verseny különdíjasa volt, és a kápolna története szorosan összefonódik.

Szálka a szekszárdi dombvidék déli részén, Szekszárdtól és Bonyhádtól egyformán 12 kilométerre fekszik, ahol a Szekszárdi-dombság találkozik a Sárközzel. A település ezeréves történetének első szakaszában a honfoglalástól a németek 18. század végén történt betelepítéséig néhány házra kiterjedő apró falucska volt csupán.

A Mausz-kápolna léte is a német telepesekhez kötődik, hiszen a szálkai Michael és Anna Mayer építtette 1891-ben.

Az elbeszélés szerint a gazdálkodó házaspár a nyári hónapokat a szőlőhegyen töltötte szőlőműveléssel, bortermesztéssel foglalkozva. Egy igen meleg nyáron l889. augusztusában lovas kocsival Grábócra mentek. Amikor a Szálka és Grábóc közötti hegytetőre értek, emberemlékezet óta nem tapasztalt vihar keletkezett, nagy mennyiségű és nagyságú jégesővel. A jégeső nyomot hagyott a lovak testén, számos grábóci háztetőn cserép sem maradt.

Mayer Mihály fejében csak egy gondolat járt: vajon a szőlő hogy nézhet ki? Majd ezzel a gondolattal visszaindultak a hegyre, ahol meglátták a jég pusztítását.

A szőlő, a levelek a földön hevertek, a szőlővesszők tönkrementek. Minden, amiért dolgoztak, odalett. Újra kellett kezdeniük. Az egész szőlőt kivágták és újra telepítették, melyhez az új oltványokat Amerikából hozatták. A kérésük, megrendelésük oly nagyszabású volt, hogy cserébe az eladó az oltványokon túl 8 facsemetét ajándékozott.

Mayerék 2 fehér cseresznyefát a szőlőbe, a további 6 facsemetét pedig az említett dombtetőn ültették el, ezek közül egy, ez a hárs jelenleg is áll.

A Mayer család szerencsés volt: minden oltvány és facsemete megeredt. Ezért a sikeres újrakezdés okán érzett hálából Mayer Mihály és felesége kápolna építése mellett döntöttek, melyet 1891-ben szenteltek fel.

Tehát a történet szerint a fa hamarabb eredt meg, mint ahogy a kápolna épülni kezdett.

A Mayer-kápolnaként is ismert  római katolikus kápolna nevét a bibliai Emmausz faluról kapta, ahol az emmauszi vacsora során két tanítvány felismerte a feltámadt Jézust.

A kis épület tornya enyhén a homlokzata elé lép. Féloromzatok támasztják meg a tornyot, ezek végén pillérre állított váza adja a díszítést. Szentélye a hajónál keskenyebb, többszögben záródik, és kontyolt nyeregtető fedi.

A kápolna mellől parádés kilátás tárul elénk a Sárközre, Szekszárdra, Decsre, Bátaszékre, tiszta idő esetén pedig még a Dunáig is ellátni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!