Lenyűgöző hóvirágszőnyeg az Alcsúti Arborétumban

Mesés látványt nyújtanak a virágzó hóvirágok az Alcsúti Arborétumban, mint megannyi fehér gyöngyszemek, melyeket a tavasz tündére szórt volna el.

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítette József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb, különleges és ritka fajjal is gyarapították. Az arborétumban csodálható meg például a nagy virágú levantei, a növényenként csak egy virágot növesztő, akár 20 centi magasra is megnövő kikeleti, vagy a redőslevelű, krími hóvirág.

Az országban egyedülálló, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmezőn hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája pompázik.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A hóvirágot sajnos Európa-szerte veszélyeztette a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérültek.

A mutatós virág korábban ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók, és aluljárókban, utcasarkokon árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A hóvirág (Galanthus) az Amarilliszfélék legismertebb növénye. Mintegy 75 fajtája ismert, mind fehér színű. Magyarországon a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii), valamint a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is. A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Fontos tudni, hogy a hagymájában termelődő anyag mérgező.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!