Látványos fotókon a felújítás alatt álló nagycenki Széchenyi-kastély

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram osztott meg fotókat a nagycenki Széchényi-kastélyról.

Ahogy arról a CsodalatosMagyarorszag.hu is beszámolt, mintegy 3 milliárd forintból turisztikai fejlesztés valósul meg a nagycenki Széchényi-kastélyban, amely érinti az Öregkastélyt, a Széchenyi-szárnyat, a Virágházat, a pandúrházakat és a kertet. A nagyközönség számára várhatóan ez év őszétől lesz látogatható a legnagyobb magyart és korát megidéző új kiállítás is.

A kastélyt 2016-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánítottak.

A mai műemlék magját adó épületet a 16. század végén a Nádasdyak birtokolták, akik zálogba adták a Joó, a Hettyey, az Andy és a Szegedy családoknak. 1678-tól a Széchényi családé lett a kúria, amelyet gróf Széchényi Antal 1758-tól barokk stílusú, manzárdemelettel ellátott kastéllyá építtetett át. Gróf Széchényi Ferenc 1799-től kezdve klasszicizáló későbarokk stílusban kibővíttette a kastélyt, ekkor építették fel a korábbi manzárdemelet helyére az első emeletet.

Gróf Széchenyi István 1834-től a mellékszárnyakon jelentős bővítéseket, átalakításokat végeztetett, és a kor legmodernebb technikai vívmányaival látta el a rezidenciát. Az eredetileg barokk stílusban megépült kastély többszöri átépítés után, Széchenyi István gróf idején nyerte el ma is látható, az 1980-as években restaurált külső arculatát. Az eredeti terveket Franz Anton Pilgram (1699-1761) Széchényi Antal gróf és felesége, Barkóczy Zsuzsanna megbízásából készítette. A terv azonban nem valósult meg, de irányt szabott az 1750 körül befejeződött építkezésnek.

Ekkor készült el a nagyméretű Széchényi-Barkóczy egyesített családi címer és a párkányon körbefutó dombormű, rajta az 1750-es évszámmal. Széchényi Antal utódaként, mint egyetlen életben maradt férfi családtag örökölt, így a Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferenc (1754–1820) lett a kastély tulajdonosa. Értékes műgyűjteményt és könyvtárat hozott létre, amit 1802-ben felajánlott a magyar nemzet javára, és ezzel ő lett nemcsak a Magyar Nemzeti Múzeum, de közvetve az Országos Széchényi Könyvtár alapítója is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!