Krisztina-kilátó, amely nem az ég felé tör, mégis bámulatos panorámát nyújt

Dozmat, a kevesebb mint 250 főt számláló település Vas megyében, Szombathelytől 8 kilométerre fekszik.

Ritka adottságokkal rendelkezik: egyszerre van jelen egy csodálatos dombvidék hatalmas erdőséggel, és ott folyik az Arany-patak is.

Már az újkőkorban lakott volt, írásos említése, Druzmoth néven, 1238-ra datálodik. A Szent György tiszteletére szentelt, a 12. században épült római katolikus templomán kívül emlékparkok, valamint a Muzsla-forrás vonzza a településre a látogatókat, mint ahogy a Csodaszarvas tanösvény is.

A falu legismertebb látnivalója a 2015-ben átadott Krisztina-kilátó, amely a Dozmat feletti dombon áll, illetve félig fekszik. Na, akkor hogy is van ez?

A kilátó formája egyáltalán nem nevezhető szokványosnak, s a vöröses színű építmény – messziről megpillantva – igencsak gondolkodásra sarkallja az embert, s elsőre nem is igazán kilátó jut az eszébe.

A kilátó ugyanis nem az ég felé tör, hanem 45 fokos szögben van megdöntve. Lépcsőjét deszkákból álló fal veszi körül, azonban a lejtő fölé magasodó csúcsát már csupán alacsony kerítés szegélyezi, így amikor felérünk a lépcsőn olyan, mintha a semmiben lógnánk, s hirtelen elénk tárul a vadregényes táj.  Tiszta időben a Kőszegi-hegység és az Arany-patak-völgy szinte minden rezdülése kivehető innen, és természetesen Ausztriába is át lehet kukkantani.

A kilátóterasz magassága 11,18 méter, a tengerszint feletti magassága pedig 307,88 méter. A kilátón max. 20 ember tartózkodhat, a tetején lévő kilépőn viszont figyeljünk, mert csak 10 ember lehet. A kilátó jellegzetes és kreatív, alakja leginkább egy birodalmi lépegetőre emlékeztet, aminek a felkelők kilőtték a hátsó lábait.

Akkor is megéri felsurranni a kilátóhoz, ha piknikezni, netán csak úgy lazulni szeretnénk – van itt tisztás, asztal és pad is. Sőt, még kirándulhatunk is egy jót, hiszen a kilátóhoz tartozó Életfa-parkerdő a Dozmati-kirándulóerdő és a Szombathelyi-parkerdő között teremt összeköttetést.

Megközelítés:

Autóval a településre érve a játszótéren parkolhatunk. Aki az ajánlott parkolóból (játszótérről) csak a kilátóhoz szeretne eljutni, kövesse a zöld háromszög jelzést a kilátóig, majd a kilátótól induló, levezető lépcsőkön menjen a buszmegállóig, forduljon jobbra a Fiumei utcába és visszaér a parkolóhoz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!