Ivánbattyáni tórendszer – háborítatlan természet, kiváló kirándulóhely

Villánytól északra, Villánykövesd és Palkonya között fekszik Ivánbattyán, a 120 fős baranyai zsákfalu.

A település, melynek nevét 1332-ben említik először oklevelek, mesés természeti környezetben terül el: a Baranyai dombság dombos-völgyes, érintetlen táján csodás panoráma és szemet gyönyörködtető vidék tárul az odalátogatók elé. A település zsákfalu jellegéből kifolyólag rendkívül csendes, kifejezetten ajánlott azoknak, akik a pörgős, monoton hétköznapokból kiszakadnának. A környező erdőségek szinte hívogatják a túrázások, barangolások szerelmeseit.

A településről kapta nevét az Ivánbattyáni tórendszer, amely 4 tóból áll, melyből 2 folyamatosan horgászható, a másik kettőben a telepítésre szánt állomány nevelése zajlik. A Horgásztavak az Ivánbattyán alatt húzódó völgyben bújnak meg, a faluba érve kb. 25 m megtétele után, a közösségi ház előtt jobbra fordulva az aszfaltozott utat követve a domb alján déli irányban rövidesen elénk tárul az 1-es tó, illetve a parkoló.

Az 1-es tó 4,6 ha területű, teljes egészében körbejárható, felső harmadában stégekkel ellátott, 1,5-2 m átlagmélységű völgyzárógátas kialakítású. A 2-es tó a parkolótól északi irányban, közvetlenül az 1-es tó felett terül el, alapterülete közel 5 ha, melyből azonban a szabad vízfelület csak körülbelül a fele, a felső 2-2,5 ha háborítatlan, bokrokkal, nádasokkal és gyékényszigetekkel benőtt, pihenő és ívó helye megannyi kapitális pontynak és csukának. A 2-es tavon korlátozott számban, az éves jeggyel rendelkezők részére csónakhasználati lehetőség adott. Igazán vadregényes a megannyi bedőlt fával, vízfölé nyúló bokrokkal.

Természetesen nem csak a horgászokat, hanem a kirándulókat is vonzza a terület, hiszen igazán természetközeli és nyugalmas helyszín, nem beszélve arról, hogy a tavak mentén tovább túrázhatunk például Kisjakabfalva majd Villány felé.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!