Így búcsúzott a Nap a Szigetköztől a lipóti Holt-Dunánál

A Szigetköz közepén, Mosonmagyaróvártól 15, Győrtől több mint 20 kilométerre fekszik Lipót, a folyóágak szabdalta település.

A Szigetköz hazánk legnagyobb szigete, melynek terület 375 négyzetkilométer, a Duna és a Mosoni-Duna által határolt kistáj a Kisalföld közepén. Hosszúkás, átlagosan 6-8 km széles, 52 km hosszú terület. A Szigetköz a Kisalföld nagytáj 7%-át és a Győri-medence középtáj 15%-át foglalja el.

A Szigetköz egyik települése, Lipót, melyet 1216-ban említ először írásos forrás. Nevét egy Lipold nevű mosoni polgártól kapta, aki a település egykori birtokosa volt. 1264-ben IV. Béla adományozta neki a területet. Az 1241-es tatárjárás Lipótot is érintette: a lakók a Duna szigeteire húzódtak, ezzel életüket megmentették, de házaik a hadak áldozatául estek. A falunév a 14-15. századtól több oklevélben is előfordult.

1377-ben Lypolthfalva néven a Héderváry család birtokaként nevezik meg. 1521 után több faluval együtt a Bakicsok kezébe került, majd 1542-ben Héderváry István visszakapta birtokait, így Lipót ismét Héderváry birtok lett. Lakossága a földesurak vallását követve protestáns lett, majd az 1630-as években rekatolizált.

A községet északról határolja a 68 ha területű Holt-Duna, a vízimadarak fészkelő és élőhelye, a vízi és mocsári növényzet igazi paradicsoma.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!