Idén ünnepli fennállásának 25 évfordulóját a Duna-Dráva Nemzeti Park

A folyókhoz kötődő, különösen értékes élőhelyek védetté nyilvánításának folyamata már 1962-ben elkezdődött a természetvédelmi területek és tájvédelmi körzetek kijelölésével először a Dráva, majd a Duna mentén.

A Duna-Dráva Nemzeti Park létrehozásáról a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter a 7/1996. (IV. 17.) KTM sz. rendeletével rendelkezett, melyben védetté nyilvánította a Duna-Dráva Nemzeti Park néven a Duna Sió torkolat és a déli országhatár közötti, valamint a Dráva mellett lévő 20560,8 ha területet, illetve a nemzeti park területéhez csatolta a korábban már védetté nyilvánított 28918 ha területet.

A nemzeti park kezelőjének a Dél-Dunántúli Természetvédelmi Igazgatóságból annak jogutódjaként létrehozott Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot nevezte meg.

Ős-Dráva öböl, fotó © Csodálatos Magyarország

A Duna-Dráva Nemzeti Park csaknem 50 ezer hektáros területének – amelyből több mint 18 ezer hektár a Ramsari Egyezmény oltalma alá tartozik – kimagasló a nemzetközi természetvédelmi jelentősége. Európában ilyen kiterjedt ártéri rendszer a folyószabályozások és az intenzív termőföldhasználat következtében alig marad fent.

A Duna-Dráva Nemzeti Park nem összefüggő terület, két nagyobb részt és azon belül hat elkülönülő területet foglal magába:

  • Gemenc
  • Béda-Karapancsa
  • Dráva-menti síkság
  • Barcsi Borókás
  • Lankóci-erdő
  • Zákány-Őrtilos térsége

Az Igazgatóság különös hangsúlyt fektet a vizes élőhelyek kezelésére: az egyedülállóan nagy kiterjedésű folyómenti vizes élőhelyek hosszú távú megőrzése és rehabilitációja elsődleges szempont. Fontos feladata a nemzeti park igazgatóságnak a területén megtalálható néprajzi értékek megőrzése, a még fellelhető ősi foglalkozások védelme. A sárközi, mohács-szigeti és drávai halászati emlékek, a kishalászok tevékenysége, a ladik- és bárkaépítés művelőinek felkutatása.

A Duna-Dráva Nemzeti Park rengeteg látnivalót tartogat.

Számos tanösvénnyel, erdei vasúttal, vízitúra lehetőséggel várja az idelátogatókat, de találhatók a területén Árpád-kor templomok, pálos kolostor, de a Zselici Csillagoségbolt Parknak is a nemzeti park nyújt otthont.

A 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága megalakulásának évfordulója tiszteletére gyermekrajzpályázatot hirdetett a Föld Napja (április 22.) alkalmából. A pályázatra óvodás és iskolás gyerekek alkotásait várják a „Kedvenc védett állatom vagy védett növényem” témákban.  A beküldendő pályamunkák mérete legfeljebb A/4-es lapméret, technikája lehet ceruzarajz, festék, zsírkréta, pasztell, kollázs. Az óvodás kategóriában megengedett a nyomdák használata is.

A képeket elektronikusan várják április 6-a este 7 óráig. A beérkezett műveket három korcsoportban díjazzák, így az óvodások, az általános iskolák alsó valamint felső tagozatosai közül is kiválasztják majd a legjobbakat.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!