A medvehagyma illatú orfűi Vízfő tanösvény

Orfű Pécstől mintegy 15 kilométerre, lenyűgöző természeti környezetben fekszik: mesés erdői, tanösvénye, négy tava, gondozott parkjai, ismert célponttá teszik a természetkedvelők körében.

A nemrég átadott orfűi Vízfő-tanösvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben kanyarog, hol patak mentén, hol pallókon, lápos terület felett halad.

Az önmagába visszatérő tanösvény az orfűi malmoktól indul, és a jelzett túraútvonal bejárásával 4 állomáson át ismerteti meg a látogatókkal a környék természeti és kultúrtörténeti értékeit.

A tanösvény egy kilométeres, kb. fél óra alatt bejárható.

A tanösvény állomásai: Malommúzeum, Vízfő-barlang és forrás, Füves élőhely – forrás (Barlangkutatók forrása), Égerliget-égeres láperdő.

Ha a kora nyarat idéző Celsiusok, az erősödő madárfütty nem is győz meg minket arról, hogy settenkedve, de megérkezett a kikelet, az, hogy a napos részeken már zöldelnek a medvehagymák igazi bizonyíték arra, hogy itt a tavasz.

A védett égeres-láperdő.

A fokozottan védett Vízfő-barlang, a vízimalmot meghajtó patakot tápláló bővizű karsztforrás forrásbarlangja.

A mesterséges bejárat feletti sziklafalat főként a borostyán tengere borítja, de itt-ott kikandikál egy-két édesgyökerű páfrány, aranyos fodorka és erdei pajzsika is.

A Vízfő-forrás közelébe épített vízmű 2002-ben műemlékké nyilvánított épülete, a Forrásház.

Az épület másik neve Gomba, amely egy szivattyúház, a barlang ivóvíznyerés céljából történt kiépítésekor építették és Csete György tervezte.

A Vízfő-forrás patakjára települt malomépületek nagy részét a 19. század második felében emelték. A ma Malommúzeumként üzemelő épületegyüttes között a gabonaőrlő vízimalom mellett itt találjuk még a papírkészítő malmot, illetve a száraz malmot is, mely utóbbit nem a víz ereje, hanem lovak működtették.

A 2015-ben készült papírmalom, amely egy korabeli papírmalom rekonstrukciója.

A mesés Orfűi-tó.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!