Hollókő emblematikus épülete, a fatornyos Szent Márton templom

Nógrád megye középső részén fekszik Hollókő, a Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falu.

Ófalujának története a 13. századig nyúlik vissza, a korabeli oklevelek jobbára csak a várat említik, a faluról a középkorból pusztán az a tény ismert, hogy már a 14. század első felében egyházas hely volt. A források szerint plébániája már 1342 óta létezik.

Templomát közadakozásból építették 1889-ben, s a tours-i Szent Márton püspökről nevezték el. A műemléki jellegű katolikus templomot vályogból és terméskőből emelték, s egy 1862-ben már itt állt, gúlasisakos toronyhoz építették hozzá.

A templom szabadon,  közvetlenül a lejtős út szélén áll. Keletelt, egyszerű, hosszúkás, téglalap alaprajzú, vályoggal vegyes terméskőből épült. A harangtorony a korábbi templom dongaboltozatú szentélye fölött emelkedik, nyugat felé hajót építettek hozzá, ezáltal a szentély a templom előterévé alakult.  A torony földszintje, a jelenlegi templom bejárata vízszintes záródású, belül nyomott csúcsívvel kapcsolódik a hajóhoz.

A keleti homlokzat előtt álló torony földszintje kőalapozású, kisméretű vályogtéglából, emelete fából épült, szintenként keskenyedő, zsindelyezett deszka eresz-párkányokkal, félkörívvel záródó zsalus ablakokkal. A síkfödémű, borított deszkamennyezetes templombelső az 1990-es felújításkor fa-karzatot, zsindelyfedést és egységes berendezést kapott. Padlóját vörös tégla burkolja, falait fehérre meszelték.

Berendezése között találunk egy restaurált Szent Márton oltárképet, és egy, a Felvidékről származó, 17. századi népi faragású Pieta-szobrot – amely Szűz Máriát ábrázolja ülő helyzetben, ölében a keresztről levett halott Jézussal.

A kis templom az Ófalu központjában áll, innen ágazik el a falurész két utcája. Körülötte sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos hollókői házak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mostani formájukat.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!