Felsőtárkányi-tó, a festői szépségű pihenőhely a Bükkben

Az emberi kéz alkotta Felsőtárkányi-tó a Szikla-forrás vizének tóvá duzzasztásával jött létre.

Felsőtárkány, a Bükk hegység kapujában, a Várhegy és az Őrhegy között, Heves megye északkeleti határán, Egertől kevesebb mint 10 kilométerre fekszik.

A palóc település külterülete 95%-ban erdőséggel borított. Területének nagy része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik, mely nagyvadban és növényfajokban is rendkívül gazdag. A település határában eredő patakokat a Tárkányi-patak gyűjti össze, a patakokat források táplálják. Legjelentősebb a Szikla-forrás, amely a település északi végénél, a kő-közi szurdok bejáratát keretező mészkősziklafal tövében bukkan a felszínre.

A bővizű forrást a 18. század során duzzasztották azzá a bájos állóvízzé, ami azóta rengeteg természetjárót csalogat magához nyugodt hangulata és a természet közelsége miatt. A tó szerényen bújik meg a változatos erdőtársulások között és jó rálátást nyújt a távolban magasodó hegyvonulatokra. A partján magas fák állnak sorfalat, hogy a nap minden szakában árnyékos helyet biztosítsanak azoknak, akik letelepednének egy kicsit a víz csillámló tükrét figyelni.

Szépen parkosított terület, ahol a természetkedvelők számára csónakázási és horgászási lehetőség, pihenő padok, egy büfé és a kisebbek örömére egy nagy játszótér is rendelkezésre áll. Mivel itt futnak össze a felsőtárkányi tanösvények, a tájékoztató táblákon álló információk alapján mindenki a szívének legkedvesebb opciót választhatja. A túrázásnak neki lehet vágni gyalogosan, de akár kerékpárral is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!