Február 14-én kezdődik a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Mintha a Tavasztündér szórta volna szerte-széjjel fehér gyöngyeit, úgy pompázik az Alcsúti Arborétum a hóvirágoktól.

Az Alcsúti Arborétum Székesfehérvár és Tata között, a csodálatos Csaplári-erdőben terül el, negyven hektáros területe növényritkaságok egész sorának ad otthont.

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítette József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb, különleges és ritka fajjal is gyarapították. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az oda látogatók számára.

A hóvirágok élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Földalatti raktározó szervük az 1–2 centiméter átmérőjű hagyma, amelyből két hosszúkás levél és egy virágzó szár nő ki, amely egy virágot hordoz. A virág jellegzetessége a három nagy, hófehér külső lepellevél, a köznyelvben szirom, és az ugyancsak három kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat vagy rajzolatokat viselnek.

A hóvirág az Amarilliszfélék legismertebb növénye, s mintegy 75 fajtája ismert, mind fehér színű. A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk.

A hóvirágot különböző nevekkel illetik, így hívják árvavirágnak, fehér tavaszikának, gergelynapi virágnak, vagy épp hófehérkének. Bárhogy is nevezzük a tavasz hírnökét, a hóvirágmezők csodálatos hátteret adnak egy családi kirándulásnak, romantikus andalgásnak, egy “énidős” sétának. De, ne felejtsük: mindet a szemnek, semmit a kéznek!

A hóvirág 2005 óta védett növény, melynek természeti értéke 10000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Az Alcsúti Arborétumban az egész országban egyedülálló, 2,5 hektáron elterülő hófehér virágmező fogadja az érdeklődőket, s a február 14-vel kezdődő Hóvirágünnep során minden nap 10 és 17 óra között tekinthetik meg a látogatók, várhatóan 4-5 héten keresztül. A felnőttek 2000 Ft-ért vásárolhatnak belépőt, a gyermek és nyugdíjas jegyár 1500 Ft.

Minthogy a hóvirágokkal nagyjából egy időben nyílnak a sárga téltemetők, a krókuszok, a szártalan kankalinok és a májvirágok, így valóságos virágkarnevál fogadja az arborétumban barangolókat.

Megközelítés:

Autóval az M1 autópályáról a bicskei leágazásnál a 881-es közúton, ill. az M7 autópályáról a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon.

Az arborétum tuti tippje a Hóvirágünnepre autóval érkezőknek, hogy parkoljanak le a felcsúti Pancho Arénánál, ahol rengeteg, díjmentes parkolóhely van, s onnan a Vál-völgyi Kisvasúttal tegyék meg a 6 kilométeres távot Alcsútig.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!