Elkezdődött a geszti Tisza-kastély és környezetének rekonstrukciója

A készülő tárlat pedig bemutatja majd az országnak két miniszterelnököt adó Tisza-családot.

Ahogy arról  a CsodalatosMagyarorszag.hu már beszámolt a geszti Tisza-kastély felújítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánították.

A beruházás mintegy hétmilliárd forintból valósul meg. Felújítják a főépületet és a tiszttartói épületet, utóbbiban lesz a múzeumi fogadóépület kávézóval, ajándékbolttal, csomagmegőrzővel. Ezen kívül a Tisza-kripta műszaki javítása, és felújítása is megtörténik.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A Tisza-család geszti birtokán 1772-ben épült fel az a barokk stílusban épült kúria, amely később a kialakításra került kastély magját alkotta. Az épület már a 18. század végén is L alaprajzú volt, mindkét szárny alatt pince nyugodott. A század végére készült el a kastély fő szárnyának középső traktusa, a kocsiáthajtó fölé épített négytengelyes, klasszicizáló késő barokk stílusú pavilon. Az első birtokos beköltözése után került kiépítésre az angolkert.

A 15 hektáros kertet a 19. század elején alakították ki egy kisebb erdőrészből. Az egykor locsolóhálózattal is ellátott terület napjainkban már csak 5,4 hektárt tesz ki.

Tisza Kálmán 1856-ban került a geszti uradalom élére.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Birtokossága ideje alatt az addig földszintes épületre egy emeletet húztak fel, és ekkor kerültek kialakításra többek között a miniszterelnök dolgozószobája, a Nagy- és Kisszalon, illetve a grófnő dolgozó szobája, továbbá a kastély keleti szárnyának külső terasza is ekkor épült. A kastély 1902-ben lett Tisza Istváné, aki további átalakításokat végeztetett az épületen. Ekkor került sor az elektromos áram bevezetésére, a telefonvonal bekötésére, valamint a padlástérben egy új hideg-meleg vizes tartályt helyeztek el. Tisza István fia, Kálmán-Lajos birtokossága idején korszerűsítették a nyílászárókat.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A második világháború után, a kastély teljes berendezése megsemmisült, Kálmán-Lajos pedig az Egyesült Államokba költözött. Az államszocializmus idején az épület egy iskolának és művelődésháznak, később könyvtárnak adott otthont.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!