Egy őszi túra 9 pillanata: 77 kilométer a Börzsönyön át

Számos okot lehetne felsorakoztatni amellett, hogy miért töltsünk az őszi hónapokban minél több időt az aranyló természetben.

A rozsdabarna-sárga-vörös ruhát öltött növényzet, az utánozhatatlan őszi fények, a ködfátyolba burkolózó táj, a deres reggelek, melyeket melengető napsütés vált fel, az avar zizzenő hangja a talpunk alatt, hogy csak néhányat említsünk.

Húzhatunk túrabakancsot, vagy pattanhatunk a kerékpárunk nyergébe, és elindulhatunk egy rövidebb, akár hosszabb túrára is.

Így tett a CsodalatosMagyarorszag.hu olvasója, Zsenits Gyula is, aki több mint 70 kilométert tekert le a Börzsöny szépségei között.

Kameráján keresztül leshetjük meg túrájának néhány mesés pillanatát.

A Börzsöny egy-, és többnapos úticélnak is tökéletes. Vadregényes táj, tiszta patakokkal, hangulatos ösvényekkel, természeti és épített örökségekkel.

A Börzsöny az Északi-középhegység legnyugatibb tagja, amely a száz legmagasabb magyar hegycsúcs közül kilencet magáénak tudhat. Vulkanikus vonulatai 18-19 millió évvel ezelőtt keletkeztek, és a mai napig megőrizték eredeti, ősvulkanikus formájukat, szerkezetüket.

A Börzsöny növényzetét hatalmas kiterjedésű erdők alkotják. A legjellemzőbb fafajták a molyhos, a kocsánytalan és a csertölgy, de az északi lejtőkön megtalálható a bükk, a magas kőris, a hegyi szil és a juhar.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

A hegység legmagasabb csúcsa a Csóványos, mely 938 méterre tornyosul a tengerszint fölé.

Kilátójának magját egy régi geodéziai betonhenger jelenti. A toronyban eredetileg öt közbenső acél födém volt. Közlekedni hat, egyenként 12 betonacél fokból álló létrán lehetett. Az átalakítás keretein belül a meglévő építmény köré egy négyszintes kilátó épült.

A legfelső szinten a magasság 22,61 méteres.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

A Nagy-Hideg-hegy 864 méterre magasodik, s ott emelkedik az ország egyik legmagasabb fekvésű kőből épült menedékháza, melynek alapkövet 1936 augusztusában helyezték el.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

A Foltán-kereszt

Az erdei emlékhely a Börzsöny Csóványos felől lefutó Három-hárs gerincének évszázadok óta erdészeti rakodónak használt kis hegyi réten áll. A gyertyánokkal, bükkökkel keretezett kaszáló délkeleti végében, fakerítéssel körbekerített, több méter magas, vulkáni porkőzet anyagból faragott impozáns kereszt az egykori erdőőr, Foltán János emlékére állították, akit az 1880-as években az itt tetten ért fatolvajok öltek meg.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

Vilma-pihenő

A Csóványos alatti kis pihenő, ahol igazán jó egyet szusszanni. A Korona-kő kis emléktáblája szerint a helyet Torma Lajosnéról nevezték el.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

A Csóványost támadva vagy onnan ereszkedve a kék négyzet jelzésről egy rövid kitérővel érhető el a Szent-Györgyi Albert-forrás.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

Gigászi erők hozták létre ezt a csodálatos tájat.

fotó: Zsenits Gyula | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!