Egy középkori erődítmény a lakótelep közepén: a várpalotai Thury-vár

Hogy Beatrix valóban a palotai várban készült-e fel Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására, nem tudhatjuk biztosan, mint azt sem, hogy  mikor építették pontosan az erődöt.

Kaprinai István 18. századi történetíró szerint István király létesítette, hogy fehérvári tartózkodása alatt ide jöhessen pihenni, ennek azonban semmiféle korábbi írásos bizonyítéka nincs. Palota neve csak 1397-ben, 1400-ban, majd 1409-ben fordult elő először az oklevelekben, Palota várát pedig az 1445. évi országgyűlés IV. cikkelye említi először, amely elrendeli az 1439 óta épült várak lebontását, öt várral azonban kivételt tesz, s ezek közül az egyik a Castrum Palota.

Ennek fényében feltehető, hogy a vár építését 1440-ben kezdték és 1480 táján fejezték be.

fotó © Andras Jenes | Csodálatos Magyarország

A hagyomány szerint Mátyás király is járt itt az Újlaki család vendégeként. A vár történetéhez szorosan kapcsolódik az a legenda, miszerint 1476. december 11-én Beatrix a palotai várban készült fel a másnap Fehérváron Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására.

Az erősség a török háborúk idején királyi végvárként fontos hadászati szerepet kapott.

Nevét is híres törökverő várkapitányáról, Thury Györgyről kapta.

A korabeli krónikások okos hadvezérnek és csatában rettenthetetlen, bátor vitéznek írták le, aki életét gondolkodás nélkül kockára tette hazájáért. 1566-ban maroknyi, alig 200 fős csapatával dicsőséges győzelmet aratott a többszörös túlerőben lévő Arszlán pasa serege felett, és megvédte a várat a törökkel szemben.

A támadások, a harcok később sem kímélték a várat, a kuruc háborúk idején súlyosan megrongálódott. A Rákóczi szabadságharc után pedig végleg elvesztette hadászati jelentőségét. A vár 1687-1889-ig a Zichy család tulajdonában állt, akik rengeteg fejlesztéssel barokk kastéllyá alakították át. Az 1990-től a Nemzeti Örökség részét képező épületegyüttes az utóbbi években nagyszabású felújításon esett át.

fotó © Andras Jenes | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!