Diósjenő legendás tava, a Börzsöny lábánál fekvő Jenői-tó

A legendás jelző nem véletlen a címben, s nem csak a tó szépségére utal, hanem a 173-ban Marcus Aurelius római császár csatájakor történt csodára.

A történészek feljegyzése szerint a császár, hogy újabb területeket hódítson meg a Római Birodalom számára, hadjáratot indított, s a tó partján egy nevezetes csatát vívott a kvádok és a markomannok ellen.

Egy alkalommal csoda történt velük: amikor a tikkasztó hőségtől már szinte aléltan küzdő római sereget az őket körbezáró ellenség már-már megsemmisítéssel fenyegette, hirtelen sűrű felhők keletkeztek, s míg a rómaiakra csak a felfrissítő eső ömlött, addig az ellenséges oldalt pusztító vihar sújtotta. A sereg megmenekült, s a különböző légiókban szolgáló keresztény és pogány katonák egyaránt a saját vallásuk igazolását látták e csoda megtörténtében.

Hogy ez valóban csoda volt-e, erről lehet elmélkedni, annyi bizonyos, hogy a tó környékén gyakorta nagyobb eső kerekedik, mint a közvetlenül a hegység lábánál meghúzódó községben. A jelenség magyarázata is egyszerű: a leggyakrabban nyugat felől érkező légáramlatokat a hegylánc megemeli, s így annak közvetlen tövéhez kevesebb csapadék jut.

A tavat már egy 1299-ből származó forrás is említi, de mai képét a 20. század közepén nyerte el, mikor a tulajdonos földbirtokos egy gáttal emelte meg a vízszintet. Két tó alakult ki ezáltal, melyet zsilip köt össze. A tó területe 27 hektár, vízmélysége 1,7 – 2,4 méter közötti. Vízutánpótlását a Börzsöny hegységből folyó Jenői patak biztosítja.

A tó ugyan fürdésre nem alkalmas, de érdemes akár biciklivel, akár gyalog fölfedezni a gyönyörű, csöndes környezetben fekvő tópartot és környékét.

A Diósjenői horgásztó megközelíthető: a 2 számú országos főútvonalról Vácot elhagyva, Rétság város előtt balra fordulva, vagy Parassapuszta, Balassagyarmat felöl, Rétság város után jobbra fordulva, Diósjenő község bevezető útjának jobb oldalán kihelyezett horgásztó tábla jelzi a helyszínre való érkezést.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!