Dabas kilátója, ahova a Szent Jakab sétány pallói vezetnek

A Közép-Magyarországi régió városa, Dabas négy település összecsatolásából jött létre, és a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb települése.

Dabasról a középkorban először 1264-ben tesz említést királyi adománylevél, akkor még Dobos és Babos néven szerepelt. A név valószínűleg onnan származik, hogy Dabas volt a királyi dobosok lakhelye. A török hódoltság végére az egész környék elnéptelenedett, s az 1690-es összeírás alkalmával, mint lakatlan területet vették számba.

Pest megye egyik legfiatalabb városa négy eltérő történelmi múltú község összevonásával alakult ki. A város északi felén elterülő Sárit, akárcsak szomszédait a török 1597 körül pusztította el, új birtokosa az 1700-as évek elején katolikus szlovák úrbéresekkel telepítette be. A település déli felén Gyón található. Pusztáit az 1720-as években kezdték betelepíteni református magyar, majd evangélikus szlovák jobbágyokkal. A Sárival szomszédos Felsődabas annyiban hasonlít hozzájuk, hogy ide is telepítettek jobbágyságot, katolikus magyar úrbéres lakossága a 18. században önálló községgé szerveződhetett.  Alsódabas, szomszédjával, Gyónnal együtt került az 1720-as években a Halász család kezébe. A pusztát benépesítő református család és rokonaik ide viszont sosem telepítettek jobbágyságot. Alsó- és Felsődabast 1947-ben kormányhatározattal egyesítették, 1966-ban pedig hozzácsatolták Gyónt és Sárit is.

Sáriban vezet a Szent Jakab sétány, amely része az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokútnak.

A két kilométer hosszú cölöpsétány egyben tanösvény is, amely a környék fafajtáit is bemutatja.

A nyolc éve, 2014-ben átadott cölöpjárda útvonalának mentén, egy kis szigeten áll a kilátó, a két szintes faépítmény, melynek teraszáról 360 fokos panorámát élvezhetünk, a sétány jó része belátható.

Itt található még a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozása, valamint egy kisebb zsilip, amin hangos zúgással csobog a víz.


 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!